Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.10.23 / dotaz č. 175205
Dobrý den,
žiji ve starém domě se svou matkou (ekonomický aktivní invalida II. stupně + starobní důchodce). Kromě „letitých“ plastových oken je v současné době je dům bez zateplení. Dům je vytápěn plynem, přičemž plynový kotel je již 20 let starý. Voda je ohřívaná pomocí elektrického bojleru.
Podle informací, které jsem dosud získal, budu zřejmě usilovat o NZÚ Light. Jenže…! Měl jsem v domě technika od energické firmy a ten, vzhledem komplikacím financováním (musel bych vzít úvěr na tepelné čerpadlo atd.), tepelné čerpadlo nedoporučil. Dům je starý a jeho tepelné ztráty jsou velmi vysoké. S tím koresponduje vyjádření dalšího specialisty, který řekl, že bez dalšího zateplení, by pořizovaní tepelné čerpadlo nemá smysl.
Žádám Vás o radu. Mám směrovat chabé finance k zateplení domu (nejspíš by šlo o okna, maximálně izolace střechy…), případně pořídit nový kondenzační plyn (jeho cena je přijatelnější, ale je to „plyn“…) nebo nadále snažit o tepelné čerpadlo? Děkuji Vám za radu, Josef Tejkl

Dobrý den,
za prvé nejsem si zcela jist, zda máte nárok na NZU Light. Dle závazných pokynu pro žadatele se v bodě 2.1. písmeno a) píše: žadatel a všichni členové domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu a po dobu administrace žádosti starobní důchod, nebo invalidní důchod 3. stupně. Možná že jste to již konzultoval přímo s poskytovatelem dotace (SFŽP), ale dle výše popsaného bodu nejste oprávněným žadatelem. Bohužel neexistuje jednoznačná odpověď na váš dotaz ohladně TČ. Souhlasím s tím, že bez zateplení není zcela rozumné TČ pořizovat. Pro přesné určení jakým směrem postupovat by bylo dobré provést ekonomické srovnání nákladů variant TČ a plynu. Dobrým nástrojem je https://newtools.refsite.info/s/prechod-z-plynu-na-tc . Tak jak vy to popisujete bude cesta k TČ poměrně dost finančně náročná. Samozřejmě můžete čerpat i z dotačního titulu NZU, ale tam můžete mít patrně problém s financováním, protože se dotace proplácí až zpětně. Osobně bych tedy doporučil spíše cestu s novým kondenzačním plynovým kotlem.
S pozdravem
Odpovídá:  Ing. Ondřej Hlaváč - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Ostatní
tisk