Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.11.23 / dotaz č. 175890
Dobrý den,

rád bych se zeptal na možnosti získání dotace na následující rekonstrukci.
Renovujeme dům v Poděbradech, který má dvě obytná podlaží a je téměř celý podsklepen. Dům postaven na začátku 20. st se nachází v památkové zóně města. Obvodové zdivo šířky 45 cm je tvořeno plnými cihlami (plášť není zateplený neboť to ani není v dané lokalitě povoleno - pouze zateplení zevnitř). Dům je řadový a z obou stran je tedy v kontaktu z dalšími starými domy.

Již provedené úpravy, na které by se mohly vztahovat dotace jsou následující. Zateplení podlah polystyrenem tloušťky v průměru 12 cm, náhrada atmosferického plynového kotle a radiátorů za TČ BAXI Auriga A 16 (SVT32263) včetně ohřevu TUV v kombinaci s podlahovým topením. Dále proběhlo zateplení stropu mezi 1. a 2. obytným podlažím minerální vatou (z finančních důvodů bude aktuálně zobytněné pouze první podlaží) a taktéž výměna starých dřevěných oken za nová dřevěná s izolačními trojskly.

Jakmile budou finance na rekonstrukci druhého podlaží, rádi bychom vyměnili i zbytek oken a zateplili střechu.

Je možné získat dotaci již v této fázi rekonstrukce? Například na výměnu starého kotle za TČ? Případně na část zateplení? Případně je výhodnější počkat se žádostí až na realizaci větší části? Děkuji za pomoc a případné možnosti dalšího postupu.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Pokud jde o samostatnou výměnu stávajícího plynového kotle za tepelné čerpadlo, pak pokud je Váš stávající plynový kotel starší 20ti let, můžete cílit na dotaci z programu Nová zelená úsporám. Takto starý plynový kotel můžete vyměnit za tepelné čerpadlo. K žádosti budete muset doložit, že rodinný dům, ve kterém se plánuje výměna, má obálku budovy, která splňuje požadavky pro klasifikační třídu průměrného součinitele prostupu tepla v rozmezí A až D stanovenou dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Tento požadavek nemusí být splněn v případě památkově chráněných objektů případně u žádostí v kombinaci s opatřením v oblasti podpory A. Tedy bez zateplení fasády objektu pravděpodobně nedocílíme kategorie D obálky budovy a cestou pro zisk dotace na TČ je kombinace s žádostí v oblasti podpory A (ve Vašem případě s dotací na zateplení podlah, případně střech a stropů nad 2.NP). Žádat o dotaci na strop mezi 1. a 2. podlažím není možné, neboť se nejedná o konstrukci na hranici vytápěné zóny, touto konstrukcí je až strop a střecha nad 2. NP.
Pro podání žádosti z programu Nová zelená úsporám je třeba mít zpracovaný projekt stávajícího a navrhovaného stavu (který zohledňuje plánované stavební úpravy) a energetické posouzení, kterým se prokáže splnění podmínek programu.
S pozdravem Michaela Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk