Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.11.23 / dotaz č. 176300
Dobrý den,
dokončujeme stavbu RD, na který jsme dostali souhlas se stavbou před koncem roku 2021. Dům jsme stavěli tak, abychom dosáhli na dotaci Nová Zelená Úsporám pro nízkoenergetické domy v prostřední kategorii - dotace 350 000 Kč na výstavbu. Máme tepelné čerpadlo země - voda a rekuperaci tepla. Nyní byla vyhlášena nová výzvy, která podporuje pouze pasivní domy. Je možné se přihlásit do původní výzvy - měl jsem za to, že původní výzva je až do června 2025? Nebo alespoň získat dotaci na instalaci tepelného čerpadla nebo rekuperace? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
je možné žádat pouze v aktuální výzvě, kde je pro výstavbu jedna kategorie. Předchozí výzva, kde byly tři, byla ukončena k 30.6.2023.
Určitě doporučujeme ověřit, zdali podmínky aktuální výzvy nesplňujete (základní je možné ověřit z průkazu energetické náročnosti budovy), aktuální jediná kategorie "Pasiv+" kriteriálně odpovídá kombinaci střední a vyšší kategorie z minulé výzvy.
Pouze na tepelné čerpadlo nebo rekuperaci dotaci u rozestavěných domů získat nelze. Obojí by muselo proběhnout až po dokončení domu a přidělení čísla popisného, navíc u tepelného čerpadla by se muselo jednat o výměnu např. z elektrokotle. Zároveň není možné, aby tento kotel (nebo rekuperaci, nebo fotovoltaiku, na které byste chtěli žádat po realizaci domu) uvažoval průkaz energetické náročnosti pro novostavbu doložený pro stavební řízení.
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk