Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.11.23 / dotaz č. 176928
Dobry den, rad bych se zeptal na tema venkovni fasada u rodinneho domu, jestli se zlepsi soucinitel prostupu tepla u provetravane fasady bez zatepleni nebo je stejna hodnota, jak u provedeni lepidlo+malba? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,
pro výpočet součnitele prostupu tepla se uvažuje skladba mezi exteriérem a interiérem, V případě provětrávané mezery se uvažuje, že toutu vrstvou proudí exteriérový vzduch.
Dřěvěný obklad v provětrávané fasádě nebo pouze lepidlo a malba nemají významný vliv na hodnotu součnitele prostupu tepla, zásadní je tloušťka tepelné izolace, kde doporučuji jako optimální 200 mm a více (dle technických možností).
Pokud budete, ale porovnávat tepelnou izolaci o stejné tloušťce (např. 200 mm) ve fasádním zateplovacím kontaktním systému a v systému provětrávané fasády bude mít na výsledný součnitel prostupu tepla velký vliv zvolené kotvení tepelné izolace. Pokud použijete pro vynesení provětrávané fasády ocelové konzoly budou zhoršovat výslednou hodnotu součnitele prostupu tepla tak, že byste musel navýšit tloušťku izolantu o cca 60 mm aby provětrávaná fasáda odpovídala kontaktnímu zateplovacímu systému o tloušťce 200 mm s plastovámi kotvícími hmoždinkami překrytými izolační zátkou.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk