Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.23 / dotaz č. 177173
Dobry den, prosim, chtela bych se zeptat jak funguje dotace na okna, popripade kdo pomuze s vyrizenim zadosti. Rodinny dum se nachazi v Olovi na Sokolovsku. Dekuji za odpoved
Dobrý den,
na výměnu oken je možné využít několik dotačních titulů. Jedná se o tyto programy:

1. Nová zelená úsporám: Light
2. Nová zelená úsporám: Oprav dům po babičce
3. Nová zelená úsporám: Standard

Níže uvádím základní charakteristiku jednotlivých programů:

Nová zelená úsporám: Light
Žadatelem o tuto podporu může být vlastník/spoluvlastník rodinného domů, ve má trvalý pobyt před 12.9.2022. Dále musí žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírat starobní důchod či invalidní důvod 3. stupně nebo musí žadatel v období po 12.9.2022 pobírat příspěvek na bydlení v daném domě (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu). Pro získání dotace zde není nutné doložit výši dosažené úspory energie, je nutné splnit technické požadavky na nová okna. Výše dotace činí 12 000 Kč na 1 okno. Finanční prostředky je možné získat před realizaci (zálohově).

Nová zelená úsporám: Oprav dům po babičce
Žadatelem o tuto podporu může být pouze zletilá ekonomicky aktivní osoba, která je vlastníkem rodinného domu. V tomto případě je pro získání dotace nutné splnit nejen technické požadavky na nová okna, ale též dosáhnout požadované výše úspory celého domu. Bez bližší znalosti Vašeho domu není možné toto posoudit. Výše finanční podpory činí 4 900 Kč/m2 okna. Finanční prostředky je možné získat před realizaci (zálohově).

Nová zelená úsporám: Standard
Žadatelem o tuto podporu může být vlastník rodinného domu (předpokládám, že se jedná o stávající dům ve Vašem vlastnictví). I v tomto případě je pro získání dotace nutné splnit nejen technické požadavky na nová okna, ale též dosáhnout požadované výše úspory celého domu. Bez bližší znalosti Vašeho domu není možné toto posoudit. Výše finanční podpory činí 2 200 až 4 900Kč/m2 okna (výše dotace je závislá na technických parametrech a dosažené úspoře energie celého domu). Finanční prostředky jsou vypláceny až po realizaci.

Pro využití dotačního titulu Nová zelená úsporám: Light využijte služeb některého z poradců pro tento program. Tento seznam naleznete na adrese: https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light/ Toto poradenství je vždy zdarma.
Většina z těchto poradců Vám však ráda pomůže i v případě Vašeho zájmu o další výše uvedené dotace, a to v rámci služeb EKIS, M-EKIS. Základní poradenství v rámci EKIS či M-EKIS je pro Vás také zdarma. Seznam těchto subjektů naleznete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Přeji Vám hezký den.
Martin Horník
Odpovídá:  Ing. Martin Horník - M-EKIS Praha Ing. Horník tisk