Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.23 / dotaz č. 177658
Dobrý den,

při zpracování dotace pro novostavby ve výzvě Nová zelená úsporám je potřeba v jednom kroku zadat evidenční číslo ENEX zpracovaného PENB. Je třeba zadat číslo energetického specialisty a dané číslo. Vše jsem vyplnil, ale žádné parametry se nenačtou. Energetický specialista, který mi zpracovával PENB říká, že PENB zpracoval v "režimu" pro stavební povolení tzn. parametry v zadané v ENEX se nemusí shodovat s těmi, které jsou potřeba pro dotaci. Chtěl bych se zeptat zda-li to tak je a musím si nechat zpracovat nový PENB. Dokumentace pro stavební povolení proběhla v roce 2020.
Děkuji.
Dobrý den,
v první řadě je potřeba znát datum zpracování PENB. V současnosti platná vyhl. 264/2020 podle níž se řídí zpracování PENB a dle které jsou stanoveny i požadavky NZU je platná od 1.9.2020. Pokud byl PENB zpracován před tímto datem, pak je zpracován dle již neplatné vyhlášky.
V druhé řadě je třeba si uvědomit kdy byl vypsán dotační program NZU 2023+, a s ním i zprovozněno nastavení systému ENEX pro NZU. S tím souvisí i účel zpracování PENB - v případě žádostí o dotaci je potřeba v systému ENEX PENB zaregistrovat v režimu NZU. Tzn., že v roce 2020 nebylo ani možné PENB zaregistrovat v ENEX pro účely NZU.
Z výše uvedeného pak pro Vás bohužel plyne, že je potřeba nechat zpracovat nový PENB čistě pro potřeby dotační žádosti. Nejprve bych však Vašeho energetického specialistu oslovil s dotazem zda Vaše novostavba plní současné dotační podmínky. Vzhledem k tomu, že jde o projekt z roku 2020 bych si tímto nebyl zcela jistý.

S pozdravem,
EKIS Rakovník
Jan Kárník
Odpovídá:  Ing. Jan Kárník - EKIS Rakovník Ing. Tichý tisk