Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.11.23 / dotaz č. 177860
Dobrý den,
prosím vás o radu k umístění domu na pozemku podle světových stran jak by byl nejvýhodnější dům postavit aby nejlépe plnil požadavky na pasivní dům.

Přemýšlím o domu typu bungalov ve tvaru L, součástí domu by byla garáž nebo přístřešek pro 2 vozidla. Dům by byl postavený z VPC cihel. Vzduch domě by byl měněn rekuperací.
K vytápění domu by sloužilo tepelné čerpadlo země-voda s podlahovým vytápěním. Možná připojení rekuperačního výměníku s čerpadlem. Dešťová voda by se používala na zálivku.

Hlavní komunikace je směrem ZSZ nebo WNW od středu pozemku.
Dobrý den,
základní kámen pasivního domu tkví v promyšleném návrhu. Použití sebelepších prvků samo o sobě pasivní dům nezajistí. Vyladěním projektu v počáteční fázi můžeme ovlivnit cenu domu, provoz i jeho funkčnost za co nejmenší peníze. Je zde proto nezbytná optimalizace všech prvků, jako jsou tvar a velikost budovy, orientace vzhledem ke světovým stranám, vnitřní dispozice, konstrukční řešení, velikosti a umístění oken a návrh větrání a vytápění. Nedodržení základních zásad návrhu - kompaktní tvar či orientace prosklení - může zbytečně zmařit snahu o dosažení pasivního standardu. V některých případech lze kompenzovat lehké porušení těchto zásad navýšením kvality ostatních prvků, to se však projeví většinou na ceně stavby.

Pokud budeme modelově uvažovat, že při orientaci objektu s hlavní prosklenou fasádou na jih jsou solární zisky okny maximální (100%), tak při orientaci na východ nám klesnou přibližně na 45%.
Pokud budete mít zájem rádi Vám pomůžeme se základní konzultací v rámci EKIS (osobní nebo online). V případě zájmu kontaktujte naši kancelář.

Děkuji vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk