Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.11.23 / dotaz č. 177881
Dobrý den, potřebovala bych poradit jaký dotační titul mohu zvolit pro novostavbu RD. Podle PENB bohužel nesplňuje podmínky pro Pasiv+. Zdrojem pro ohřev TUV a vytápění bude tepelné čerpadlo země-voda. Bude zde instalována FVE 20 kWp + bateriová akumulace 16,3 kWh a wallbox. V průkazu energetické náročnosti budovy se počítá s FVE, ale jen s 3,4 MWh využité energie a s akumulátory s kapacitou 5,1 kWh.
Bude mít klientka nárok na nějaký druh dotace?
Moc děkuji
Dobrý den,
nevím v jaké fázi stavba je, pokud už není možné získat dotaci na výstavbu Pasiv+ optimalizací projektu, tak zbývá ještě dotace z oblasti NZÚ C – ZDROJE ENERGIE a Oblast D – ADAPTAČNÍ A MITIGAČNÍ OPATŘENÍ, většina nových domů díky podmínkám nedostane dotaci na změnu zdroje, protože plánovaný zdoj nesmí být započten v průkazu, popř. bude doloženo, že stavba plní bez navrhovaného opatření všechny pro ni platné požadavky dané zákonem č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií.
Ostatní dotace z oblasti C mohou žádat a otevřou cestu do dotací D.
C.2 – PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY nesmí ale kolidovat s C3
C.3 – FOTOVOLTAICKÉ SYSTÉMY (FVE)- je to do výše max. výkonu 10kWp, takže plánovaný je přez
C.4 – VĚTRÁNÍ (VZT) lidmi zanedbávané nicméně z valstní zkušenosti doporučuji
C.5 – VYUŽITÍ TEPLA Z ODPADNÍ VODY relativně novinka, ale čím více se domy zateplují tím výšší je podíl ohřevu TUV z celkový energií domu

D.1 – ZELENÁ STŘECHA
D.2 – DEŠŤOVKA
D.3 – EKOMOBILITA
Takže je možné žádat na víc věcí i u novostaveb bez dotace B, ale musí se zohlednit jednotlivé podmínky dílčích dotací.
Nicméně doporučuji obecně začít, pokud plánujete výstavbu domu, s energetickým specialistou, případně ještě pro Vás lépe (vzhledem k tomu že je to pro Vás bezplatně) s někým s kolegů z Ekis už od prvních studií řešit co je potřeba udělat, aby člověk mohl žádat dotaci Pasiv+, stejně bych řešil i stavby kde necílíte přímo na dotaci, do budoucna Vám tento krok může ušetřit nemalé peníze. Z praxě vím že většinou za mnou s dotací přijdou, když už mají hrubou stavbu a to už je pozdě, protože většinou je to bungalov členitějšího tvaru s nevhodnou orientací prosklených ploch a tam už ani veliké tloušťky izolací nepomohou. Jinak pokud jste už v situaci, že stojí hrubá stavba vždy doporučuji dát více izolantu, tam kde už ho není lehké přidávat tedy podlahy, stěny. Takže dotace na novostavbu jdou i mimo B, ale za splnění dílčích podmínek.