Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.11.23 / dotaz č. 177901
Dobrý den,

chtěl bych poradit ohledně digestoře v pasivním domě. Spousta lidí mne odrazuje od recirkulační verze. Máte s tím nějaké zkušenosti z praxe? Jak dobře to funguje? Jestli to není moc hlučné když budu pouštět vzduch zpět do kuchyně. Dá se udělat nějaké řešení aby šel vzduch ven? Se zpětnou klapkou a nějakým ventilem pro přisávání vzduchu při podtlaku.
Dobrý den,
ohledně fungování vzduchotechniky s rekuperací a jejím praktickém fungování doporučuji navštívit realizované pasivní domy a mluvit s uživateli těchto domů, kteří Vám mohou říct svoje zkušenosti. Můžete využít dny pasivních domů, kdy se vybrané domy otevírají veřejnosti.

Velká část výrobců vzduchotechnických jednotek uvádí možné varianty jak řešit digestoř v návaznosti na jejich systém.

1) Jak zmiňujete, je možné použít recirkulační digestoř, která Vám vyřeší problém s mastnotou a pachy odváděného vzduchu. Samotný odtah a rekuperace vzduchu je poté řešená standartními systémem vzduchotechniky (výústka VZT je poblíž).
2) VZT jednotka umožňuje zónování. Tzn., že odvod vzduchu je za jednotkou rozdělen pomocí třícestné klapky. Klapka reguluje průtok vzduchu z koupelen, WC atd. a vzduch nechá proudit pouze z kuchyňské větve. Systém spojuje výhody provozu digestoře s odtahem (odvod par, pachů a přísun čerstvého vzduchu) s výhodami recirkulačního provozu (zamezení tepelných ztrát). Digestoř napojená na rekuperaci pracuje bezhlučně, s minimálními tepelnými ztrátami, zde je nutné řešit kvalitní filtry a jejich správnou výměnu.
3) Digestoř je přímo z výroby od dodavatele digestoře upravena tak, že její odsávací ventilátor je nahrazen velkým filtračním boxem. Potrubí z digestoře je pak napojeno na konkrétní větev větracího systému (například potrubí 3x 90 mm). Nutná pravidelná kontrola a výměna filtrů.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk