Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.23 / dotaz č. 178358
Dobrý den
měl bych dotaz na NZU Light.

Jde-li o Rodinný dům s podzemním technickým podlažím, které je využíváno jako dílna, pracovna a sklady (vše vytápěné) a asi 1/3 tohoto podlaží je nevytápěná (jde o garáž a kotelnu, kde není topení ani rozvod pro umístění radiátorů).

Vztahuje se dotace na zateplení stropů jen na nevytápěné části? Tedy na garáž a kotelnu? A výše dotace je fixní 60.000,- nebo do výše doložitelných nákladů?

V detailu podmínek programu jsem se nedočetl, zda je nutné zateplení stropu provést jen samotným tepelným izolantem bez dalších vrstev. Jestli to dobře chápu, není nutné bezpodmínečně tepelné izolace ukončit omítkou, nebo nějakou pohledovou vrstvou. V garáži mi nevadí, když budu mít viditelný polystyren, nebo vatu na stropě.

Děkuji za reakci :)
Problematiku řeší ustanovení bodu 3.2.1.4 - Zateplení podlahy nad nevytápěným suterénem. Ano maximální částka dotace je 60.000 Kč. Toto je částka absolutní a nezávisí na nákladech, protože je možné provedení i svépomocí u tohoto typu opatření.

Podle bodu 3.2.1.4 písm. b) je uvedena podmínka: zateplení bude provedeno v celém půdorysu, s výjimkou případů kdy není z technických důvodů možné nebo účelné zateplit celou část konstrukce. Z tohoto ustanovení plyne, že pokud v 1.nadzemním podlaží máte vše vytápěné, budete muset zcela určitě zateplit v technickém podlaží pod, všechny části stropu nebo podlahu nad nevytápěným suterénem. Pokud v části technického podlaží je i vytápěný prostor, tak v totmo prostoru budete muset zateplit podlahu na zemině. Zateplení tedy bude muset být na zemině a v druhém případě zbytku plochu pak na stropě (u nevytápěných prostor garáže a kotelny).

Podle bodu 3.2.1.4 písm. c) bude nutné, abyste dodržel požadovanou tloušťku izolace (včetně případně stávající izolace) minimálně 120mm.

Zateplit je v zásadě možné 2 způsoby, a to podlahu ve vytápěné části podlaží nebo strop u nevytápěné části podlaží. Je to v zásadě jedno, obě dvě varianty jsou podporovány. Ano, možná pohledově to nebude vypadat nic moc, ale pokud izolaci dobře připevníte, dá se i na tuto izolaci dát omítka, aby vzhled nebyl vůbec narušen - ale bude to stát nějaké peníze navíc. Víc než zmíněných 60 tis. Kč ale nedostanete.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk