Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.11.23 / dotaz č. 178456
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,zda je nyní výhodnější vařit na plynovém sporáku, nebo na indukčním vařiči. Od minulého roku máme plyn ke sporáku zavřený a používáme indukční vařič na el. energii. Děkuji za odpověď
Dobrý den,
indukční vaření je jednou z nejúčinnějších variant vaření díky tomu, že se neohřívá plotýnka ani okolní vzduch. Podmínkou je vhodné nádobí, které chápu, že tedy máte pořízené. Vaření na plynovém sporáku je také poměrně rychlé díky přímému ohřevu na otevřeném ohni a zároveň teplotu můžete regulovat prakticky okamžitě.
Indukční vaření je tedy aktuálně asi nejefektivnější varianta, nicméně cena plynu je naopak nižší nežli cena elektrické energie. Zde samozřejmě bude záležet jaké máte aktuální ceny energií, distribuční sazby a podobně, ale cena za kilowatthodinu elektrické energie vychází cca 2x dráže než plynu. Když vezmeme v potaz, že běžným vařením v domácnosti strávíme maximálně desítky minut denně tak finanční rozdíl mezi vařením na indukci oproti plynu nebude nijak zásadní (v řádu jednotek korun). Rozdíl by byl znatelný spíše u větších provozů jako jsou restaurace či školní jídelny.
Pokud máte možnost obou variant vaření a jedná se o provoz běžné domácnosti s občasným vařením, tak bych volil čistě co je pro vás pohodlnější a příjemnější.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk