Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.11.23 / dotaz č. 178500
Dobry den

Vec :Jedna se o dotaci Oprav dum po babicce .

Chtela bych poradit ohledne dotaci a nasledne proplaceni jiz zaplacenych Faktur.
Nova plastova okna vcetne vchodovych dveri .
Castecne zateplena fasada 5cm polystyrenem. Zed je siroka 60 cm .
Nove omitky vcetne malby uvnitr spodniho bytu .
Komplet snizene stropy v celem byte.
Odvetravani sklepa ohledne vlhkosti. 2x Okna
Zateplena podlaha 5cm polystyrenem + drevena podlaha 2.7cm .
Kompletni nova elektrika.Vcetne vodoinstalace.
Nove vytapeni krbovymi kamny + vymenik .Nadrz na vodu cca 450 litru.
Odizolovani domu 1m hloubky napovou folii. Svepomoci na ostatni naklady mam
Fakturu kterou mohu dolozit.
Zacatek Rekonstrukce listopad 2022
Dobrý den,

Výčtem uvedených prvků stavebních konstrukcí či dílčích souvisejících nebo nesouvisejících (nepodporovaných) opatření jste si patrně spletla dotační program. Jediný program, kde lze v současné době provádět dílčí opatření stavbních konstrukcí bez ohledu na konečnou výši energetických úspor nebo na průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy, je program NZÚ Light.

Ale i u programu NZÚ Light je nutné provést ne dílčí zateplení dané stavební konstrukce, ale většinou celkové zateplení konstrukce. A rovněž je důležité zateplení provést v minimální tloušťkou doporučované náročnosti, která je z vašeho popisu ve většině případů násobkem tloušťky izolace. Takže nesplňujete technické i množstevní podmínky (celá plocha konstrukce).

Z popisu dílčího zateplení, i když nebylo možné provést výpočet PENB a ztrát budovy, nemůžete takto "chabým" - "slabým" zateplením snížit energetickou potřebu. Provedené opatření zateplení se v této podobě prováděly před 30-35 lety ale v dnešní době je to hodnota, ze které nedosáhnete na vůbec žádnou dotaci ze současného dotačního českého ani evropského dotačního programu.

Z popisu je teoreticky možné ještě čerpat dotace na výměnu oken v případě programu NZÚ Light (program pro důchodce). U tohoto typu je možné provést i výměnu jenom některých (ne všech) oken, za 1 ks okna je možno dostat 12.000 Kč nebo v případě výměny vchodových dveří až 18.000 Kč. Podmínkou kromě základních podmínek programu, je instalace oken s izolačním 3sklem, kde bude tloušťka rámu 70 mm. Existuje výjimka pro špaletová okna, kde jsou povolena pouze izolační 2skla, protože samotné skla dostatečně vzdálená, poskytují vzduchovou mezeru k izolaci, jako by tomu bylo u 3skla.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk