Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.23 / dotaz č. 178766
Dobrý den,
v roce 2021 jsme s manželem vyměnili stoletá dřevěná okna na rodinném domě. Vůbec mě nenapadlo, že bychom mohli dostat nějakou dotaci. Ale včera jsem byla na semináři a myslím, že bych na výplně otvorů možná i dosáhla. Jak je to, když technici z firmy přijeli, zaměřili a vyměnili a já tedy nemám žádnou dokumentaci k výměně kromě smlouvě o dílo a fakturu. Vlastním stavební povolení z roku 2021, ale přístavbu a rekonstrukci realizavat z důvodu vysokých nákladů, nebudeme. Přistoupili jsme jen k výměně oken, střechy a venkovní rekonstrukcí/přístavbou "pergoly".
Předem děkuji za případný termín schůzky k projednání či popisu, jak mám postupovat.
Hezký den
Dobrý den,
aktuálně jsou v běhu dva dotační tituly a to klasická Nová zelená úsporám a Nová zelená úsporám Light.

NZU Light je určena pouze pro nízkopříjmové domácnosti (starobní důchodci, invalidní důchodci 3. stupně či domácnost pobírající příspěvek na bydlení). Tento program je zaměřen na dílčí zateplení či i jen dílčí výměnu oken v rodinných domech. Tento program byl ale vyhlášen teprve v loňském roce na podzim a tedy podporována jsou pouze opatření, která byla realizována po 12. září 2022.

Oproti tomu klasická NZU podporuje opatření, která byla realizována a uhrazena po 1. lednu 2021. Nicméně v tomto programu je nutná projektová dokumentace a energetické hodnocení a principem je dosáhnout určitých úspor v ukazatelích energetické náročnosti a nová okna musí být s trojskly s celkovým součinitelem prostupu tepla Uw 0,9 W/m2.K a lepší. Otázkou tedy je, zda by pouhá výměna oken stačila na dosažení požadovaných úspor. Často samotná výměna oken nemusí stačit a je proto riskantní nechat si zpracovat podklady a zjistit, že nesplníte podmínky programu. Pak by bylo nutné realizovat ještě další opatření tak, aby bylo dosaženo úspor a mohli jste získat dotaci i na ona vyměněná okna.

V případě zájmu se můžete objednat na osobní bezplatnou konzultaci, kde vám poskytneme bližší informace a případné možnosti.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB