Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.11.23 / dotaz č. 179078
Dobrý den, dostala jsem doporučení na pana ing. Srdečného od svého bratra. Vlastním řadový dům v Borovanech, do konce června mám ještě levné energie. V současné době bych chtěla začít s opatřeními v podobě výměny oken. Postupně, podle dostupných prostředků, případně i nějaká další. Nejsem nijak technicky zdatná. Hledám nějaké vedení pro zpracování žádostí programu Nová zelená úsporám Standard, nebo jiného, který je vhodný. Můžete mi v tomto pomoci? Nevím, zda jste schopni poradit i případně ohledně technické realizace výměny oken a dodavatelů.
Děkuji
Vážená paní, děkuji za váš dotaz.
Dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ) nabízí tři úrovně dotací, podle toho, jaké parametry bude mít dům po zateplení. Je třeba splnit několik technických požadavků, mimo jiné snížit spotřebu energie alespoň o 10 %, případně o 20 % (při vyšší úrovni dotace). Obávám se, že pouhou výměnou oken nedosáhnete úspory 10 %.
Podrobnosti najdete v dokumentu „Závazné pokyny pro žadatele...“, viz https://novazelenausporam.cz/dokument/3381

Doporučil bych vám zvážit další opatření (např. zateplení stěn, výměna kotle, solární systém atd.) a poradit se s odborníkem, na co z toho lze získat dotaci a v jaké výši. Můžete využít bezplatnou konzultaci v některém středisku EKIS:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

V rámci NZÚ Standard platí, že dotaci dostanete vyplacenou až po realizaci, takže musíte všechno zafinancovat z vlastních prostředků. Pokud ale budete mít kladné rozhodnutí o dotaci, některé banky to zohlední při poskytnutí úvěru, umožní např. mimořádnou splátku ve chvíli, kdy vám bude dotace vyplacena.

Při výběru realizační firmy je vhodné vyžádat si reference a několik z nich ověřit, získáte tak informace o kvalitě prací aj. Na stavbu si také můžete objednat specialistu na stavební dozor, který na místě bude hlídat kvalitu prací.

S pozdravem
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk