Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.23 / dotaz č. 179531
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, pokud někdo čerpal dotaci na kotel v Kotlíkové dotaci (nyní- Jihomoravský kraj), neuběhla doba udržitelnosti a kotel v zimě ohřívá i teplou vodou, může žádat i o dotaci na NZU light v oblasti ohřevu vody pomocí FVE?

Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,
z hlediska žádosti o dotaci v NZÚ Light v oblasti ohřevu vody je v „Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory v programu Nová zelená úsporám Light pro nízkopříjmové domácnosti v rámci Modernizačního fondu“ v kapitole 2.3 Obecné podmínky pro poskytování podpory v písm. f) uvedeno „Podporu nelze poskytnout na opatření a změny opatření, na která byla v minulosti přijata podpora z veřejných prostředků (např. v této nebo předešlých výzvách programu Nová zelená úsporám a obdobných), a u kterých neuplynula doba udržitelnosti stanovená v podmínkách poskytnuté podpory. Nelze ji poskytnout ani na opatření, která by snižovala ekologické přínosy těchto opatření, zejména opatření prováděná na stejných konstrukcích nebo s obdobným účelem, např. instalace zdroje pro ohřev vody, termické a fotovoltaické systémy.“
Z výše uvedeného je zřejmé, že závisí i na tom, jak byla předchozí dotace koncipována – na co přesně bylo žádáno, zda bylo žádáno i na přípravu teplé vody apod. a následně záměr posoudit s výše uvedeným.
V souvislosti s Vaším dotazem bych doporučil obrátit se přímo na poskytovatele dotace, který by měl sdělit jasné stanovisko pro tento případ.
Odpovídá:  Dominik Kopal - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK tisk