Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.23 / dotaz č. 179698
Dobrý den, jaké jsou možnosti dotací na výměnu oken v bytě v bytovém domě? Děkuji.
Dobrý den,

pro výměnu oken v bytových domech je určen dotační program Nová zelená úsporám - Bytové domy. Pokud bude provedena výměna oken pouze v jediném bytě, s vysokou pravděpodobností ale nebude dosaženo požadovaných úspor energie v celém domě a podmínky dotačního programu tak nebudou splněny. Rozsah úprav je rozdělen do 3 stupňů, přičemž i v nejnižším rozsahu (tzv. Dílčím) je třeba dosáhnout alespoň 10 % energetických úspor celé budovy. Pro jejich dosažení je tak nezbytné provést úpravy většího rozsahu (možná výměnu všech oken v domě), které výpočtově posoudí energetický specialista.

Pokud jsou splněny podmínky dotačního programu, lze navíc čerpat dotační bonus pro byty s tzv. nízkopříjmovými domácnostmi a sociálními byty. Podpora je poskytována na každou jednotku, u které žadatel doloží, že je užívána nízkopříjmovou domácností, v níž je některý ze členů domácnosti vlastníkem této bytové jednotky nebo členem bytového družstva a tuto jednotku má v užívání, popř. se jedná o bytovou jednotku se statutem sociálního bytu. Výše bonusu se odvíjí od rozsahu provedených opatření (resp. výši dosažených energetických úspor) a velikosti bytové jednotky (přičemž maximální započitatelná plocha bytové jednotky je 60 m2).

V této souvislosti musím vysvětlit občas se vyskytující názor, že výše tohoto dotačního bonusu je paušálně 150.000 Kč na jednotku. Není tomu tak. Dochází totiž k záměně s dotačním programem Nová zelená úsporám light, kde částka 150.000 Kč je maximální, kterou lze čerpat na energetická opatření v rodinném nebo rekreačním domě. Dotační program Nová zelená úsporám light je určen pro energetická opatření u nízkopříjmových domácností (viz níže) v rodinných domech nebo rekreačních objektech užívaných k trvalému bydlení. U dotačního bonusu ve výši 150.000 Kč na jeden byt s nízkopříjmovou domácností nebo jeden sociální byt lze dosáhnout pouze v případě, kdy jsou splněny podmínky pro maximální energetické úspory v celé budově (tj. opatření ve stupni Optimální) a současně byt má užitnou podlahovou plochu 60 m2 a větší.

Za nízkopříjmovou domácnost v bytě je považována taková, ve které:
1. všichni členové domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o dotaci a po dobu administrace žádosti starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo
2. v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o dotaci pobíral některý ze členů domácnosti příspěvek na bydlení v dané bytové jednotce (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu), nebo
3. v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral některý ze členů domácnosti přídavek na dítě žijící ve společné domácnosti se žadatelem (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk