Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.23 / dotaz č. 180007
Dobrý den,
máme zájem o dokončení zateplení bytového domu ve vlastnictví SVJ (30% vlastní bytové družstvo). Několik vlastníků by chtělo zároveň stínící techniku do oken.
Jedná se o panelový dům v konstrukční soustavě T06B z r. 1987 se třemi vchody, čtyřmi obytnými podlažími a sklepy částečně zapuštěnými do země. Délka domu je asi 62 m (panel má rozměr 3,6 x 3 m), šířka asi 11,3 m. Štítové zdi a sousedící obvodové panely na severozápadní stěně domu jsou zatepleny polystyrenem o tl. 10 cm. Společné vnitřní lodžie jsou od roku 2012 vyzděné s okny. Z třiatřiceti bytů má ještě šest bytů původní dřevěná okna. Před asi patnácti lety byla provedena rekonstrukce střechy, kdy byla na stávající izolaci přidána další tepelná + voděodolná vrstva. V jednom vchodu jsou ve sklepě vyměněna původní železná okna za plastová.

Potřebovali bychom určit rozsah opatření potřebných k získání dotace z programu Nová zelená úsporám. Část bytů vlastní důchodci, pro které by mohla být současně uplatněna dotace pro ně určená. Bez dotací bychom z důvodu nedostatku financí nepřesvědčili většinu vlastníků k realizaci zateplení.
Dobrý den,

pro bytové domy je možno využít dotační podporu z titulu „NZÚ bytové domy“.
Tento dotační titul poskytuje širokou škálu dotačních možností, zejména podporuje komplexní nebo dílčí zateplení, výměnu kotlů a kamen, environmentálně šetrné způsoby vytápění, energeticky úspornou přípravu teplé vody, zpětné získávání tepla z teplé odpadní vody , instalaci obnovitelných zdrojů energie a systémů řízeného větrání.
Čerpat příspěvek je možné také na hospodaření s dešťovou a odpadní vodou, na výstavbu zelených střech a spolu se zateplením lze také čerpat dotaci na instalaci stínicí techniky.
Program podporuje dobíjecí stanice pro elektromobily a výsadbu komunitní zeleně. Podporována jsou opatření, která byla realizována a uhrazena po 1. lednu 2021.

Podmínkou je, že pro dosažení dotace na zateplení je provedenými opatřeními nutno splnit předepsané dotační, legislativní a technické parametry a dosáhnout předepsanou úsporu celkové spotřeby neobnovitelné energie domu min. ve výši 10 %.
Velikost dosažené úspory se dokladuje autorizovaným odborným posudkem s autorizovaným průkazem energetické náročnosti stavu budovy bez energeticky úsporných opatření na které se žádá dotace a průkazem energetické náročnosti po provedených energeticky úsporných opatřeních.
Fyzické provedení realizovaných energeticky úsporných opatřeních se dokládá soupisem nákladů s nákladově způsobilými fakturami.
Dotace může být až 50 % celkových nákladů na předmětná energeticky úsporná opatření .

Žádost je možno podat před i po provedení. Finanční dotace je poskytována ex-post, po provedení resp. ex ante jako záloha před provedením.

Doporučuji ke zvážení širší soubor energeticky úsporných opatření – možnosti a dotační podmínky jsou popsány v podmínkách „NZÚ bytové domy“.
Dle zkušeností předběžně odhaduji, že pro dosažení dotace bude nutno pro splnění podmínky požadované úspory ve spotřebě neobnovitelné energie (dle požadavků „NZÚ bytové domy“ ve výši minimálně 10 procent ) provést celkovou revizi a doplnění zateplení, otvorových výplní, přesném rozsahu a provedení zateplení, systému vytápění, větrání atd., záleží na celkovém stávajícím stavu budovy.

Jaký je prosím dostupný rozsah dokumentace k domu
- průkaz energetické náročnosti ?,
- energetický posudek ke stávajícímu zateplení resp audit ?,
- projekt kotelny a vytápění ? , celkový projekt domu ?
- doklady o spotřebě energie ?

Pro přesnější posouzení doporučuji zadat vypracování návrhu možných energeticky úsporných opatření pro váš dům ( zkratka NEO) - zahrnující doporučení rozsahu zateplení se zahrnutím již provedené části, s návrhem výměny starých dřevěných resp. nevyhovujících dalších oken s předběžným hodnocením a propočtem úspor a nákladů - je možno v rámci M-Ekis vypracovat zdarma.

V případě potřeby doplňujících informací resp. potřeby asistence nebo vypracování výše uvedeného NEO se dále ozvěte .

S přáním hezkého dne Ing. Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410