Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.23 / dotaz č. 180190
Dobry den,
mohu zadat o dotaci na novy rodinny dum , zacatek stavby 11/2022 dokonceni 10/2023, ktery ma PENB B 72 kWh m2/rok?
Nebo lze nyni zadat pouze v NZU Pasiv +?

Dekuji za odpoved a preji hezky den.
Dobrý den,
v září 2023 byla spuštěna nová výzva programu Nová zelená úsporám (NZU), která podporuje výstavbu nových rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností. V dřívějších výzvách bylo možné žádat na tři různé úrovně novostaveb a od toho se odvíjela i výše dotace. V nové výzvě už je pouze jedna výše podpory a to 535 000 Kč na dům. Zároveň se však jedná o poměrně přísné parametry na novostavbu - mělo by se jednat o tzv. pasivní dům.
Podmínkou pro poskytnutí podpory je dosažení technických parametrů, které jsou uvedeny v závazných pokynech. Jedná se celkově o 7 kritérií, které je nutné splnit všechny. Část parametrů se dá ověřit též z průkazu energetické náročnosti (PENB) zpracovanému ke stavebnímu povolení.
Mimo jiné je podmínkou, aby byl v domě instalován systém řízeného větrání s rekuperací a venkovní stínící technika (rolety, žaluzie, markýzy, přesahy) na exponovaných výplních otvorů tak, aby nedocházelo v letních měsících k přehřívání interiéru. Dále aby průvzdušnost obálky budovy po dokončení stavby byla maximálně 0,6 1/h (tento parametr se jako jediný ověřuje reálným měřením pomocí tzv. blower door testu).
Splnění ostatních parametrů se prokazuje energetickými výpočty, například měrná potřeba tepla na vytápění musí být maximálně 20 kWh/m2; průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy a primární energie z neobnovitelných zdrojů musí být v klasifikační třídě A - tyto parametry lze ověřit z PENB.
Pokud byste chtěl probrat možnosti konkrétněji, je vhodné se objednat na osobní konzultaci a vzít sebou projektovou dokumentaci a PENB.

S pozdravem,
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB