Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.23 / dotaz č. 180692
Dobrý den, prosím o info k NZU Light.

Jde o RD se sedlovou střechou, který má cca ze 3/4 nezateplenou půdu, kde lze zateplit rovinu podlahy, pod tímto nevytápěným prostorem. To je OK. Současně ve zbylé části domu (v té stejné úrovní podlaží) cca v1/4 půdorysu je jedna obytná místnost, která je vytápěná až do špičky střechy - zde lze zateplit pouze šikminy. Na šikminy (resp na zateplení střechy) se dává až 120.000,-
Prosím o info, jde -li o takovou kombinaci, na jakou dotaci je nárok, v případě, že tu plochou část zateplíme 30 cm vaty a šikmou část v obytné místnosti zateplíme mezi krokve a souběžně provedeme zavěšený podhled a zateplíme tedy i pod krokvemi. A to v celk. tloušťce 30 cm.

Děkuji
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz týkající se možností dotací na zateplení. Rád bych podal podrobnější informace ohledně variant, které jste zmínil v kontextu dotací na projekt NZU Light.

V případě, že se rozhodneme zateplit jak šikminy, tak i podlahu na půdě ve zbývající části domu, můžeme počítat s dotací ve výši 120 tisíc korun. Tato kombinace zateplení zajistí účinnou izolaci a energetickou efektivitu dané oblasti. Je však důležité zajistit, aby zvolené materiály a tloušťky splňovaly požadavky na energetickou úspornost.

Na druhou stranu, pokud se rozhodneme pouze pro zateplení vodorovné podlahy na půdě, můžeme počítat s dotací ve výši 50 tisíc korun. Tato možnost je také vhodná, ale doporučujeme pečlivě zvážit, zda tato varianta dostatečně pokryje potřebné energetické úspory v dané části domu.

V každém případě je klíčové dodržet všechny podmínky a standardy pro získání dotace. Rovněž je nutné konzultovat s odborníky z EKIS nebo MAS , kteří vyhotoví odborný posudek bez kterého není možné podat žádost.

Pokud budete mít další otázky nebo budete potřebovat další konzultace, neváhejte se obrátit.
Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk