Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.12.23 / dotaz č. 180970
Hezký den,
syn chce koupit starší dům v Bačkovicích, ve kterém ale nebude bydlet. Trvalý pobyt tam budu mít já, jeho otec (starobní důchodce).
Mohu čerpat dotace na zateplení, výměnu oken a dveří, ohřev vody a pod.?
Nebo může o dotace žádat on, jako vlastník?
Děkuji
Dobrý den,
dotaci na zateplení je možno získat z programu Nová zelená úsporám light například pro příjemce starobního důchodu. Jednou z podmínek je že, žadatel musí být (spolu)vlastník nemovitosti - můžete se jím stát, ale musí tam mít také trvalý pobyt minimálně od 12.9.2022 (to už nesplníte). V současné době je technická přestávka v příjmu žádostí a s novou výzvou od 17.1.2024 dojde k úpravě Závazných pokynů - předpokládá se, že tyto podmínky ale zůstanou stejné.
Druhá možnost získání dotace na zateplení je ze standardního programu Nová zelená úsporám, kde podmínka trvalého pobytu není - žadatelem je (spolu)vlastník. Celkové podmínky tohoto programu jsou ale širší a je potřeba se s nimi detailněji seznámit. Doporučuji využít seznam specialistů na webu: https://novazelenausporam.cz/specialiste/
kde dáte vyhledat obor "energetické hodnocení". Naše společnost působí zejména na Třebíčsku a v případě programu Nová zelená úsporám je určitě šikovnější osobní vstupní jednání.
Odpovídá:  Vladimír Novotný ml. - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk