Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.23 / dotaz č. 181169
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda-li je možné je možné v případě pořízení malé ostrovní FVE financované z části skrze NZÚ Light (již podaná a schválená žádost) instalovat takovou sestavu, kdy systém bude následující? Priorita ohřev teplé užitkové vody (2x 80l), v případě nahřátí bojlerů nahřívání akumulační nádrže na topnou vodu s variantu přepnutí (či samostatné) na zásuvku pro spotřebič, která by v případě nízkého výkonu či napětí z FVE přepínala na síť.

Dotazy
1) Jedná se o systém bez přetoků do sítě tj ostrovní systém
2) výkon panelů bude 3 a více kWp , spíše 5kWp a tomu bude odpovídat i akumulace (xkWp x 45L)
3) je možné do akumulace zahrnout i stávající zásobník na topnou vodu resp. v rámci dotace bychom pořídili 2 bojlery 80l a dále bychom chtěli, aby byl na měnič napojen/y topné patrony v akumulační nádrži na topnou vodu, která má objem 2m3 a je jinak ohřívána kotlem na tuhá paliva
4) řeší se v rámci dotace, pokud je měnič s funkcí MPPT, jestli je výstup klasický či modifikovaný sinus?
5) Je možné, aby měl měnič výstupů více tj pro napájení bojlerů, pro napájení akumulační nádrže, pro zásuvku?
6) nabízí měniče funkcionalitu, aby bylo možné zadat, že když je FVE bez výkonu, tak bojlery nebude dobíjet ze sítě, ale zároveň, že zásuvku přepne na síť?
7) je možné, aby součástí systému byla baterie, či byl systém navržen tak, aby bylo možné baterii doplnit dodatečně
8) Existuje seznam odborností „Instalatér solárních termických soustav (23-099-M)“ nebo „Elektromontér fotovoltaických systémů (26-014-H)“, kde bych si ověřil, že dotyčný oprávnění má? Jedna z těchto osvědčení stačí k doložení pro NZÚ Light?

Děkuji
Dobrý den,

Váš záměr jistě možný je, není to v rozporu s podmínkami programu NZÚ Light. Momentálně je od 7.12. pozastaven příjem žádostí, podmínky pro navazující výzvu jsou v přípravné fázi a jejich vydání a spuštění příjmu žádostí je avizováno na 17.1.2024. Vzhledem k tomu, že žádost již máte podanou, tak se Vás změny podmínek nikterak nedotýkají, jsou vázané vždy k datu podání žádosti o dotaci. Níže k jednotlivým dotazům:

1) Není podstatné, zda jde o bezpřetokový systém či s napojením na DS. Program připouští obě možnosti.
2) Instalovaný výkon je omezen pouze ze spodní strany (1,5 kWp). Bez problémů můžete instalovat i 5 kWp. Jak sám píšete, musí k tomu být adekvátní objem akumulačních nádrží (45 lkWp), pro kWp 5 kWp je minimální objem akumulačních zásobníků teplé vody 225 l.
3) Možné to není. Podmínky definují požadavek na minimální měrný objem akumulačních zásobníků teplé vody, nikoli topné. V topném období je produkce ze solárního systému podstatně menší než v letním období, tudíž akumulace do topné vody nedává příliš smysl, avšak možné je, jen tyto zásobníky nelze zahrnout pro posouzení požadavku na minimální měrný objem zásobníků teplé vody.
4) Měnič může mít klasický výstup i modifikovaný sinus. Měnič či regulátor musí disponovat technologií pro optimalizaci v závislosti na zátěži a oslunění, MPPT je povinností.
5) Ano, možné to je. Záleží vždy na konkrétním měniči. Ujistěte se u příslušného prodejce či zhotovitele systému.
6) Ano, měniče standardně disponují automatickým přepnutím na bivalentní zdroj (např. elektřina ze sítě). Po výběru zhotovitele doporučuji si s ním toto vyjasnit/potvrdit před samotnou instalací.
7) Možné to je. Baterie však investici prodraží a je otázkou, zda při velikosti akumulačních zásobníků bude efektivně využita.
8) Seznam existuje a je dostupný na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu, avšak je v pdf souboru a není příliš často aktualizován. Doporučuji poptat konkrétního odborníka či firmu, kterých je na internetu velké množství a od něj/nich si nechat zaslat osvědčení o příslušné kvalifikaci. Instalace musí být provedena dodavatelem s příslušným oprávněním. Dále velmi doporučuji příslušnou firmu prověřit na webu https://refsite.info/, kde jsou ověřené reference.

S pozdravem
jiří Tencar
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten tisk