Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.1.24 / dotaz č. 181906
Dobrý den, bydlíme společně s babičkou v našem relativně novém zateplenem domě, jsme dva pracující a dvě děti, příspěvek na bydlení jsme nepobírali, nárok by asi nebyl.Ale bydlí u nás manželčina matka, která je ve starobním důchodu.
Budeme moci žádat o ten ohřev vody za cca 90.000 Kč, jestli se to tedy od 17.1.24 znovu spustí?
P.S.:Babička není majitelka ani spolumajitelka.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za váš dotaz.
Základní podmínkou dotačního programu Nová zelená úsporám je, že dotaci může dostat jen majitel či spolumajitel domu. Vaše babička tedy o dotaci žádat nemůže.
Od 17. ledna 2024 by mělo dojít ke změně podmínek v programu Nová zelená úsporám Light, kde kromě důchodců (a dalších) budou moci nově žádat i domácnosti, které pobírají přídavek na dítě. Pravděpodobně tedy si budete moci o dotaci požádat sám, jako majitel domu (případně se souhlasem manželky, je-li dům v SJM).
Nebo můžete požádat o dotaci v rámci standardního programu Nová zelená úsporám. Zde jsou trochu jiné podmínky, a dotace na solární systém na ohřev vody je max. 45 000 Kč. Můžete však žádat současně i na další opatření (např. tepelné čerpadlo), celkově tedy můžete získat vyšší částku. Vždy ale platí, že dotace je max. 50 % celkových nákladů.
Doporučuji sledovat stránky programu NZÚ a prostudovat si podmínky, které budou platit od ledna. V této chvíli ještě nebyly zveřejněny.
https://novazelenausporam.cz

Přeji mnoho dotačních úspěchů!
K. Srdečný