Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.24 / dotaz č. 182106
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost využití státních dotací na výměnu oken a vchodových dveří v dvoupodlažním RD. Dum je zateplen v roce 2009 taktéž i střecha a stropy v suterénu. Vše bylo realizováno bez použití dotací. Stávající okna a dveře jsou plastová z roku 1998. Jedná se nám pouze o výměnu těchto oken a dveří,zda je na tuto realizaci použít nějakou státní dotaci. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
teoreticky ano, ale pokud nejste v důchodci a nebo nepobíráte dávky na bydlení, tak je pro vás možná dotace jen z programu NZÚ. Pokud ano dalo by se žádat v rámci NZÚ - light kde se dá udělat 13 ks a dotace je 150 000 Kč.
Nicméně pokud nespadáte do výše popsaného, pak klasická NZÚ bude problém. Pokud budete dělat jen výměnu výplní otvorů, pak pravděpodobně nedocílíte požadavků na "množství ušetřeného tepla". A i kdyby ano, pak přípravná fáze - projekt, výpočty, žádost, TDI bude dražší než možná dotace, která je v rámci normální NZÚ 2 200 Kč/m2. Jednoduše z našich zkušeností, žádný ze zákazníků neobjednal pouze výměnu oken a pokud nedělal další větší opatření (zateplení fasády, střechy), tak okna vyměňoval bez dotací.
Obecně se dá říci, že ideální pro rekonstrukce je komplexní řešení, aby nedocházelo k problémovým místům.
Odpovídá:  Ing. Milan Szotkowski - EKIS Třanovice C.E.I.S. (Český Těšín)
Téma:  Ostatní
tisk