Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.24 / dotaz č. 182928
Dobrý den, prosím o konzultaci možnosti čerpání dotace na zeteplení rodinného domu na adrese:
Řečice 110
592 33

S pozdravem

Jaroslav Badalík
tel: 778 024 023
email: jaroslav.badalik@seznam.cz
Dobrý den,
dotací na zateplení rodinných domů existuje několik variant. Pro nízkopříjmovou skupinu obyvatel (starobní důchodci, invalidi 3. stupně, rodiny pobírající příspěvek na bydlení nebo přídavky na děti) je vhodné využít nabídku z dotačního programu Nová zelená úsporám Light.
Pokud do této skupiny Vaše rodina nespadá, potom můžete využít dotace z programu Nová zelená úsporám standard, nebo Oprav dům po babičce.
V závislosti na tom, jak rozsáhlou revitalizaci domu plánujete, nabízí program Nová zelená úsporám standard 3 hladiny - Dílčí, Základní a Optimální.
Program Oprav dům po babičce má stejné požadavky na revitalizaci domu jako Nová zelená úsporám Optimální s tím rozdílem, že žadatel nemůže vlastnit žádnou další nemovitost na bydlení. Pokud žadatel splní všechny další podmínky tohoto programu, je výhodou dotace Oprav dům po babičce možnost čerpat peníze dopředu formou zálohy a navíc získat např. bonusy na nezaopatřené děti.
K žádostem o dotaci z obou programů ( NZU Standart nebo Oprav dům po babičce) je nutné mimo jiné nechat zpracovat tzv. Odborný posudek, který sestává z projektové dokumentace a energetického hodnocení budovy. Na tento odborný posudek a např. financování stavebního dozoru (který je také podmínkou čerpání dotace) je z programu NZU standard poskytována dotace 25000,- Kč a z programu Oprav dům po babičce 50000,-Kč.
Veškeré další podrobnosti si můžete pročíst v závazných pokynech pro žadatele, které jsou ke stažení na stránkách https://novazelenausporam.cz/dokumenty/rodinne-domy/ nebo si domluvit osobní konzultaci.

S pozdravem
Ing. Jaroslav Janovský