Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.24 / dotaz č. 182980
Prosím, potřebuji poradit jak čerpat dotace "oprav dům po babičce". Na jejich stránkách píšou že musím mít projekt, ale pak zase slyším, že mohou být i dílčí úpravy jako výměna oken a dveří a zateplení fasády apod.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pro dotační program "Nová zelená úsporám" ve variantě "Oprav dům po babičce" je potřeba kromě jiného splnit specifické podmínky. Žadatel ani žádný z členů domácnosti nesmí vlastnit další stavbu pro bydlení nebo podíl na takové nemovitosti. Tedy ani např. byt v bytovém domě nebo členský podíl bytovém družstvu.
Z hlediska technických parametrů musí být dosaženo úrovně "Optimální". Pro dosažení této úrovně je obvykle potřeba provést komplexní zateplení domu. Tedy je potřeba zateplit téměř všechny teplosměnné konstrukce na obálce budovy. Pro "Oprav dům po babičce" tedy rozhodně nepostačí provést dílčí úpravy jako výměna oken či zateplení fasády, pokud zůstanou ostatní konstrukce nezateplené.
Pokud uvažujete pouze o dílčím zateplení, lze podat žádost o dotaci v rámci programu "Nová zelená úsporám" ve variantě "Standard".
V obou variantách je potřeba vypracovat tzv. Odborný posudek, který sestává z projektové dokumentace a energetického hodnocení.
Pro další informace je možné domluvit si bezplatnou konzultaci v rámci poradenské sítě EKIS. Poradci M-EKIS jsou navíc mobilní a mohou přijet za Vámi na místo předmětné stavby. V rámci bezplatného poradenství EKIS je dále možné nechat si zpracovat tzv. NEO (Návrh energeticky úsporných opatření). Jedná se o úvodní analýzu (převážně formou odborného odhadu), kde jsou předběžně vyčísleny náklady na navržená úsporná opatření, jejich energetické přínosy (úspory) výše předpokládané dotace.

S pozdravem M. Stejskal