Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.24 / dotaz č. 183017
Dobrý den,
uvažuji o výměně 30 let starých plastových oken. Dům byl v devadesátých letech rekonstruován. Okna jsou součástí venkovní fasády. Zateplování fasády neplánuji vzhledem k tomu, že plocha obytné části ve fasádě je 12,75 m a okna s toho zabírají 3 m.
Okna jsou osazeny v 70 cm silné zdi. Zeď je cihelnokamenná s tím že z vnitřní strany je třicítka cihla.
Mám dotaz, co mohu při výměně oken udělat pro co nejmenší tepelné mosty.
- kam umístit nová okna vzhledem k fasádě, zároveň s vnější hranou, doprostřed, do dvou třetin ?
- jak připravit montážní otvor, dát v místě montáže po celém obvodu izolant ( EPS ), jestli ano v jaké síle a v jaké šířce ?
- jakou skladbu ostění při začišťování po montáži, izolant po celém obvodu ostění, v jaké síle a kolik přesadit přes rám nového okna ?
Pro případné dovysvětlení napište na email popřípadě volejte.

Děkuji za odpověď
Dobrý den,

pokud dobře rozumím, tak obvodové stěny jsou dvouvrstvé, vnitřní vrstvu tvoří 30 cm zdivo z plných cihel a vnější vrstvu 40 cm kamenného zdiva. Pravděpodobně se jedná o původně kamennou stavbu, do které byla později vložena cihelná vestavba. Sice jste nespecifikoval typ kamene (je to důležité kvůli vodivosti tepla), ale budu vycházet z toho, že lepší tepelně izolační vlastnosti má cihelná stěna, naopak kamenná vrstva vede lépe teplo. Kamennou vrstvou tedy v zimním období prostupuje chlad až na vnější líc cihelné zdi. Z toho důvodu je vhodné osadit okna tak, aby vnější líc jejich rámů lícoval s vnějším lícem cihelné vrstvy. Hloubka osazení oken 40 cm z vnější strany ale nebude estetická, je vhodné je posunout tak, aby hloubka zapuštění nebyla více než 20 cm od vnějšího líce, tedy cca do středu kamenné vrstvy.

Aby bylo možné okna osadit na střed kamenné stěny bez vlivu tepelných mostů, je třeba alespoň od vnějšího líce rámů oken (lépe od vnějšího líce stěn) až do spáry mezi kamennou a cihelnou vrstvou otvory pod rámy vyplnit tepelnou izolací (např. XPS tl. alespoň 50 mm), a stejně tak je vhodné stejný typ desek vsunout do spár mezi obě vrstvy zdiva alespoň do hloubky 200 mm. V řezu tak izolační desky budou složeny do písmene L.

Okna se do otvorů vkládají s šířkou obvodových spár kolem 15 - 20 mm. Tyto spáry musí plnit řadu funkcí, zejména tepelně izolační, dilatační (kromě spodní spáry, ta je nosná), stabilizační (proti působení větru, při otevření křídla apod.), hydroizolační, parotěsnou směrem zevnitř ven, paropropustnou zvenku dovnitř apod. Je tedy dbát na správné provedení spár v souladu s příslušnými technologickými předpisy. Pokud chcete na ostění aplikovat tenkou omítku armovanou perlinkou, která má včetně finální vrstvy tloušťku do 5 mm, lze pro překrytí obvodových spár použít tepelně izolační desky (opět XPS) vhodné tloušťky (dle šířky spár, s překrytím rámu cca 20 mm) - vyhovující by měla být tloušťka 30 - 40 mm.

Popsané řešení vyžaduje poměrně značný zásah do kamenného zdiva po obvodě otvorů, ale z hlediska eliminace tepelných mostů po obvodě oken je velmi spolehlivé. Pokud se chcete vyhnout úpravám zdiva spojeným s řešením popsaným v 2. odstavci, nebo to provedení kamenného zdiva neumožňuje, použijte alespoň řešení z 3. odstavce při umístění okna na vnější líc cihelné vrstvy (viz 1. odstavec).

Hezký den.

Jan Pašek
Odpovídá:  Doc., Ing., Ph.D. Jan Pašek - Ekis Plzeň Západočeská univerzita tisk