Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.24 / dotaz č. 183180
Dobrý den
mám prosím 3 otázky k novému znění programu NZU Light

1) je-li žádáno o výměnu oken, kdy výpln je v jednom stavebním otovoru, a sestává se ze 2-dílních balknovoých dveří, ne které z obou stran navazují okna. Pro představu jde vlastně o zdvojenou, zrcadlově osazenou balkovnovou sestavu, ale vše v jednom stavebním otvoru. Jaká by byla výše dotace?

2) Podá-li klient žádost na LIGHT, může v dalších letech žádat např. standardní NZU? Chápu, že když v rámci LIGHT žádá o fotovoltaiku, tak není možné pak žádat na totéž v rámci standardní NZU. Ale jak to je v případě, že zažádá např. o FVE + výměnu oken + zateplení půdy v rámci light. Může na NZU standard žádat např. o zateplení fasády, nebo Tepelné čerpadlo?

3) má-li žadatel trvalé bydliště v domě kratší domu, než je uvedeno (tedy že si přepis trvalé bydliště do občanky zřídil např před půl rokem). A zároveň, jde-li o situaci, kdy prokazatelně v domě žije mnohem déle (třeba 10 let), splní podmínky programu? Popř. musí si např. na obci, nebo jiné organizaci v tomto případě potvrdit nějaké dokumenty, kdy prokáže, že reálně v domě skutečně bydlí dlouho?

Děkuji moc

Dobrý den,

1) Dotace na výměnu oken sestávajících z jednoho stavebního otvoru obsahujících 2-dílné balkonové dveře, které na obou stranách navazují okna, by byla pravděpodobně ve výši 24 tisíc korun.

2) Ano, pokud klient podá žádost v rámci programu NZU Light, může v dalších letech žádat i o standardní NZU. Nicméně, pokud v rámci NZU Light žádá o fotovoltaiku, nemůže poté žádat v rámci standardní NZU o totéž. Pokud zažádá o kombinaci FVE, výměny oken a zateplení půdy v rámci NZU Light, může v rámci standardní NZU žádat například o zateplení fasády, ale ne o tepelné čerpadlo pro vytápění a ohřívající vodu.

3) Rozhodující je registr obyvatel, i kdyby žadatel v domě bydlel deset let. I když to potvrzují sousedé, starosta a další, není možné získat dotaci, pokud žadatel není v registru obyvatel uveden. Je nezbytné, aby informace v registru obyvatel odpovídaly skutečné situaci.

Děkuji za dotazy.
Odpovídá:  Ing. Jan Kvasnička - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk