Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.24 / dotaz č. 183249
Dobrý deň. Chcem sa opýtať, staviam pasívny dom, ale potrebujem poradiť. Mám väzníkovu strechu pod ktorú budem davať fúkanu izoláciu. V najnižšom bode mám 40cm, ale s tým, že na strechu budem davať zelenú strechu. Moja otázka znie, či stačí 40cm fukanej izolácie v najnižšom bode strechy v prípade, že budem davať aj zelenú strechu. Ďakujem za odpoveď.
Dobrý den,
návrh pasivního domu je komplexní záležitost a nelze tedy posuzovat pouze jednu skladbu bez znalosti všech souvislostí a dalších konstrukcí, abych mohl říci že je to správné řešení pro skladbu pasivního domu.

Orientačně můžete vycházet z normy ČSN 73 0540-2:2011 Tepelná ochrana budov - Část 2: Požadavky z tabulky "Požadované a doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla pro budovy s převažující návrhovou vnitřní teplotou θim v intervalu 18 °C až 22 °C včetně", kde je uvedena doporučená hodnota pro pasivní budovy Upas,20 = 0,15 až 0,10 [W/(m2·K)] pro střechy ploché a šikmé se sklonem do 45° včetně. Tato hodnota součnitele prostupu tepla odpovídá přibližně foukané izolaci (s λd = 0,039 W. m-1.K-1) s tloušťkou 280 až 400 mm. Dojde ještě k mírnému zhoršení součniteel prostupu tepla střechy v souvislosti s množství dřevěných kosntrukcí ve skladbě.

Pokud byste měl zájem mohu Vám nabídnout osobní konzultaci, kde můžeme probrat řešenou skladbu, případně další části projektu, které je důležité správně vyřešit pro relizaci kvalitně fungujícího pasivního domu. V případě zájmu prosím kontaktujte naši kancelář.

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.

Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk