Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.1.24 / dotaz č. 183521
Dobrý den.
Na domě, ale i na vnitřních nosných stěnách i příčkách a stropech se nám začínají objevovat praskliny v celé svislé délce zdi. Šířka je cca 1 mm. Oslovili jsme statika, jeho závěr je, že nerovnoměrně sedají základy. Doporučil stabilizaci a podporu základů piloty.
Je možné získat dotaci na provedení statických oprav (pilotáž základů)?
Po statickém zajištění bychom rádi provedli zateplení podkroví, kde u šikmých stěn došlo postupem času k sesunutí tepelné izolace (minerální vata) takže "izoluje" již pouze sádrokarton. Tvoří se plísně. Tedy vyházet sesedlou vatu a mezi krokve vložit PUR (PIR) panely s Al odrazivou vrstvou min. tl. 170 mm (mezi SDK a latěmi střešní krytiny je max. 180 mm).
V rámci komplexních opatření "snížení energetické náročnosti budovy" bychom provedli výměnu oken za plastová s trojsklem a zateplení obvodových zdí přízemí PUR tl. cca. 120 až 150 mm (stávající zdi jsou 600 mm dutá cihla).
Ještě je možné uvažovat o nahrazení odtahového ventilátoru za rekuperační jednotku v dolní koupelně.
Dům je 2 NP (přízemí a obytné podkroví), vytápěn je tepelným čerpadlem cca 20 let starým a radiátory, TUV je připravována z TČ.
Nevíme zda důsledkem stáří TČ nebo v důsledku zhoršujících se izolací je dům obtížné vytopit. Zřejmě vzhledem k nízké teplotě topné vody z TČ (max. 52 °C) jsou stávající radiátory VK20 malé, mají malou teplosměnnou plochu. Možná po zateplení by byly dostatečné, ale asi by bylo lepší vyměnit je za VK33.
Jaké všechny dotace je prosím možné získat? Je vše nutné dělat v rámci jedné akce?
Předem děkuji za odpověď.
Děkujeme za obsáhlý dotaz a zadání.

1) Bohužel, pro fyzické osoby neexistuje žádný dotační program, ze kterého by bylo možné financovat statické opravy budovy. Opravy ani rekonstrukce se tímto způsobem nedají financovat.
2) Zateplení objektu a související opatření se snížením energetické náročnosti nejen na vytápění, ohřev teplé vody nebo snížení nakupované elektřiny ze sítě, to vše program Nová zelená úsporám dokáže financovat, za příslušných podmínek.
3) Pokud však jsou na objektu plísně, nejdříve před jakýmkoliv zateplovacím opatřením je důležitá návštěva stavebního technika, který dům prohlédne a zjistí, zda zateplení je vůbec možné. Je hodně objektů, které z důvodu tvorby azbestu nebo vysoké vnitřní vlhkosti (vzlínání po zdech objektu) s následnými plísněmi je téměř nemožné - bez předchozích opatření.
U vlhkosti a plísní, které ve svém dopise uvádíte, musíte nejprve pro případné zateplení vytvořit prvotní podmínky. Zpravidla se jedná o odvodnění ze všech stran objektu, často na úroveň až téměř spodních základů, vložení větrací fólie a zasypání štěrkem. A musí se čekat. Pokud toto nepomůže, pak musí dojít buď k podříznutí základů, nebo provedení vhodné chemické injektáže nebo provedení elektroosmózy.

4) Zateplení u klasické NZÚ nebo u NZÚ Oprav dům po babičce musí proběhnout jako celek, nelze nic odložit na etapy.
5) Pokud je dům již dnes vytápěn tepelným čerpadlem, tak bohužel na výměnu tepelného čerpadla dotaci nezískáte. To jde pouze, pokud se provádí přechodová změna z jiného, neekologického způsobu vytápění (nejčastěji uhlí).
6) Pokud je místnostech menší než navrhovaná projektovaná teplota (méně než 20-22 st.C), pak uvažujete naprosto správně a jediná pomoc je udělat projekt, ve kterém provedete změnu stávajících nástěnných radiátorů - za delší (větší) a víceřadé. Ale opravdu upozorňuji, že musí být proveden projekt změny vytápění, včetně poté nastavení hydraulického vyvážení soustavy. Pokud by byla soustava chybně navržena, mohli byste slyšet při velkém průtoku "průtokový hluk", což je z důvodu hygienického špatně.
7) K jednotlivým typům a výměnám se nelze nikdy individuálně vyjádřit, protože to bude záviset na dosažení parametrů zateplovaných objektů a tyto se musí vypočítat (podle projektu spočítá stavební technik) a je nutno dodržet parametry v tabulce č.3. Bez výpočtu stavebním technikem se nemá smysl vůbec pouštět do jakýchkoliv úprav! Pokud se totiž po realizaci zjistí, že použité materiály a následný výpočet nebude splňovat parametry, nebude možné obdržet žádnou dotaci!!
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk