Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.24 / dotaz č. 183786
Dobrý den,
plánujeme výměnu oken - nyní dvojsklo plast za trojsklo. Jsme SVJ - bytovka s 24 byty, dva vchody - dvě čísla popisná a čtyři podlaží s podsklepením. Topení elektrické, v každém bytě samostatně. Společná pouze dodávka užitkové teplé vody s ohřevem tepelným čerpadlem v domě. Dům prošel revitalizací -zateplení pláště domu včetně střechy r.2018 ukončení. Dle prohlášení vlastníka jsou okna součástí bytů - ne společná. Dotaci lze tedy využít pouze důchodci a nízkopříjmových dle podmínek s dotací NZú Light.
Je možné dosáhnout na dotaci i u ostatních spoluvlastníků, buď kompletní výměna po vchodech, nebo i jednotlivé bytové jednotky? Energetická náročnost budovy dle PENB činí "D" .
Děkuji za informaci
Dobrý den,
dotaci na výměnu oken je možné čerpat i v rámci BD. Ve Vašem případě se bude jednat zřejmě o nejnižší dotaci 2200,- Kč/m2 výplně. Předně je však nutné ověřit, že splníte podmínky.
Především se bude jednat o procentní snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací opatření, dále snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných
zdrojů dodané do budovy a snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy. Vše by mělo klesnout minimálně o 10%.
Doporučuji zpracovat návrh energetických opatření pro BD (NEOB). Ze závěrů by jste se měl dozvědět, zda podmínky splníte. NEOB Vám zpracuje EKIS zdarma.
Je velmi pravděpodobné, že do výměny budete muset zahrnout všechna okna. Zároveň nelze vyloučit, že pouze s výměnou oken na dotaci nedosáhnete. Nutno ověřit výpočtem.
Pro důchodce můžete navíc žádat o tzv "Bonus pro nízkopříjmové domácnosti". Výše podpory je ve Vašem případě stanovena jako součin užitné plochy bytové jednotky x 1000Kč. Maximální započitatelná plocha bytové jednotky je 60 m2.
Odpovídá:  Ing. Petr Žemla - M-EKIS Nymburk, Ing. Petr Žemla tisk