Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.1.24 / dotaz č. 183968
Dobrý den,
vybourávám poškozený 11 metrový dvou průduchový komín u staršího domu. Jeden průduch slouží pro peletkový kotel Ponast KP21 ve sklepě a v druhý průduch pro krb v obýváku bez výměníků o neznámém výkonu. Dům jsem nedávno koupil a je umístěn na kopci. Jaký mám komín prosím zvolit pro předmětné zdroje tepla? Uvažuji o dvou průduchovém polském certifikovaném komínu SCHEIER s keramickou vložkou. Poraďte mi prosím jakou mám zvolit keramiku komína? Pro suchý nebo mokrý provoz (D/W) a o jakém průměru mám prosím dimenzovat spalinové cesty?
Výkon kotle 8,6-29kW, teplota spalin 101-141°C, min. tah 8Pa, výrobce doporučuje orientačně prům. komína 160mm a doporučuje konstrukci odolnou proti vlhkosti.
P.S. Když je certifikovaná vložka odolná požáru sazí (3) tak není pro mokrý provoz a obráceně.
Dobrý den, dotaz je spíše vhodné směřovat na projektanta komínů (kominíka), který má pro danou problematiku odpovídající odbornost. Osobně bych se obrátil s návrhem komínu na kominíka, který bude zdroje tepla instalovat a provádět revizi nového komínu. Seznam například zde https://skcr.cz/seznamy/PRkort0.html
Odpovídá:  Ing. David Černý - M-EKIS 3M39 Praha, Ing. David Černý, Ph.D. tisk