Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.2.24 / dotaz č. 184501
Dobrý den, nastěhovali jsme se do starého baráku k tchýni a potřeboval bych poradit, jak nejlépe a jakým způsobem snížit spotřebu veškeré energie. Dům je 80 let starý a za celou dobu neproběhla žádná větší rekonstrukce. Stará špaletová okna, zateplení všude nulové, topení plynem(záloha elektrokotel) Můžete prosím poradit jak postupovat? Jsem kluk z paneláku co tohle nikdy neřešil. Díky
Dobrý den,
v první řadě doporučuji navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS a probrat konkrétní situaci.
Seznam středisek naleznete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Takto bez znalosti situace lze odpovědět pouze v obecné rovině. Předpokládám, že se jedná o rodinný dům.
Primármě doporučuji se zaměřit na obálku budovy, resp. snížení její energetické náročnosti. To zahrnuje zateplení obálky budovy - fasáda, střecha/půda, podlaha, výměna oken a dveří.
Zateplením lze výrazně snížit spotřebu na vytápění budovy, zvýšit povrchové teploty konstrukcí, čímž se zároveň zvýší uživatelský komfort a omezí se riziko růstu plísní.
Opatření lze rozdělit případně na více etap.
Zároveň lze využít dotačních programů, pro rodinné domy Nová zelená úsporám, https://novazelenausporam.cz/

Dále je potřeba se zamyslet nad zdroji tepla a přípravy teplé vody, zhodnotit provozní náklady, zda se vyplatí případné změna zdroje či doplnění např. fotovoltaického systému.
V případě topení plynem se nabízí např. výměna za modernější kondenzační plynový kotel s vyšší účinností, případně výměna zatepelné čerpdlo, či jiný zdroj.
Rovněž na výměnu zdrojů či instalaci obnovitelných zdrojů je v některých případech poskytována dotace, rovněž z programu Nová zelená úsporám.


Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim tisk