Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.24 / dotaz č. 184801
Dobrý den,

Snažím se dohledat, jaké oprávnění a kvalifikace potřebuji pro provozování živnosti na instalaci domácích větrných elektráren. Mám elektrotechnické vzdělání a prošlý paragraf 6 vyhlášky 50/1978.
Ev. jak kvalifikované elektroinstalatéry potřebuji nasmlouvat.

Zatím jsem našel tyto informace pouze pro instalaci fotovoltaiky.

Děkuji

Dobrý den,

ohledně provozování konkrétní živnosti bude nejlepší se obrátit na příslušný živnostenský úřad, kde Vám sdělí do jaké kategorie živnosti spadáte a oni budou Ti, kteří Vám živnost budou schvalovat, takže případné požadavky na vzdělání Vám sdělí.

Pokud byste chtěl oprávnění od MPO, tak v zákoně 406/2000 Sb. jsou v § 10 definovány požadavky na energetické specialisty, konkrétně v § 10d jsou definovány požadavky na osoby oprávněné provádět instalaci vybraných zařízení vyrábějíchc energii z obnovitelných zdrojů. Více ohledně těchto zkoušek a oprávnění, jestli zde řeší i větrné domácí elektrárny se dozvíte přímo na MPO.

https://www.mpo.cz/cz/energetika/energeticka-ucinnost/odborne-cinnosti/jak-se-stat-osobou-opravnenou-k-instalaci-vybranych-zarizeni-vyuzivajicich-energii-z-obnovitelnych-zdroju---167893/

https://www.mpo.cz/cz/prumysl/autorizace-profesnich-kvalifikaci/zadost-o-autorizaci-profesni-kvalifikace-v-gesci-mpo-dle-zakona-c--179-2006-sb---237278/
Odpovídá:  Ing. Jan Vitouš - EKIS Praha Consultora tisk