Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.24 / dotaz č. 186497
dobrý den,
mám na střeše FVE od roku 2012 postavena bez dotací v režimu zelený bonus a je mi placena vyrobená el. energie, o výkonu 4,6 kw.
Chtěl bych na střeše instalovat novou FVE s dotací kterou poskytuje stát. Jak postupovat, jak a s kým řešit nové smlouvy a způsob instalace. /rozšíření, výměnu, nebo jiné možnosti,/ Prosil bych o radu, nebo kontakt na člověka který je schopen mé otázky vyřešit. Na Čezu v Liberci mi žádnou radou nebyli schopni pomoci.
předem mnohokrát děkuji
Dobrý den,
v první fázi je nutné kontaktovat operátora trhu, kterým je OTE, a.s.. Operátor trhu vyplácí zelené bonusy, tedy minimálně je vhodné jej informovat. Dále je nutné kontaktovat ERÚ (energetický regulační úřad), se kterým je nutno projednat rozšíření Vaší stávající licence (pro instalaci druhého zdroje).

V případě "schválení" instalace nové FVE ze strany operátora trhu a ERÚ je možno zažádat o připojení FVE u distributora. Jedinou výjimkou je nutnost žádat o "výrobnu" nikoliv "mikrozdroj" i v případě, že bude nová FVE výkonem pod 10 kWp (na střeše již máte jednu výrobnu a nelze kombinovat mikrozdroj a výrobnu, musí být jen další výrobna).

Pro možnost získání dotace na novou FVE, je nutno zajistit oddělení obou FVE, tj. samostatné měření (musíte být schopen nadále vykazovat výrobu původní FVE pro vyplácení zeleného bonusu), samostatné střídače. Napojení nové FVE do spotřeby domácnosti je pak již standardní.