Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.24 / dotaz č. 186556
Dobrý den , co potřebuji pro dotaci NZÚ na zateplení podlahy půdy . Musím mít energetický průkaz , kdo mi ho vystaví , jaká je cena.
Dobrý den,
pro NZU potřebujete projekt - stávající a navrhovaný stav. Dále potřebujete Energetické hodnocení, které prokáže splnění kritérií NZU. Dále pořebujete mít identitu občana, a dále potřebujete administraci v systému AIS.
Dotace je ohraničena dvěma stropy. Zaprvé dostanete maximálně 600 Kč / m2 zateplované plochy. Ale zadruhé max 50% ceny zateplovacího materiálu - když to bude realizovat firma, tak i plus práce.
Toto opatření je ale tak jednoduše a levně proveditelné, že se zpravidla uplatní druhý strop a tím je 50% způsobilých výdajů (materiál + práce).
Dále dostanete 25 000 Kč dotaci na Energetické hodnocení - součástí je Průkaz energetické náročnosti budovy. A to ve dvou variantách - stávající a navrhovaný stav. Ten vystaví Energetický specialista. Toho si můžete vyhledat v seznamu na stránkách https://www.mpo-enex.cz/experti/.
Výdaje navíc, tedy projekt a hodnocení vyjdou asi na 90 000 Kč. Zívisí tedy na ploše zateplované půdy a na rozvaze investora.
přeji pěkný den
Ondřej Skrott