Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.24 / dotaz č. 186577
Dobrý den,
v našem rodinném domě v současné době používáme pro ohřev TUV plynový kondenzační kotel a externí zásobník o objemu 180 l. Rád bych využil dotaci z programu Nová zelená úsporám STANDARD a pro ohřev TUV nainstaloval fotovoltaický ohřev vody s instalovaným výkonem (v panelech) 2280 Wp. Abych mohl tuto dotaci využít, musím si pořídit i nový bojler (120 l) nebo mohu použít stávající externí zásobník a do něj nainstalovat elektrické topné těleso o příkonu 2,2 kW? Pokud mám správné informace, výška dotace je maximálně 45.000,- Kč a zároveň maximálně 50% prokazatelných nákladů?
Děkuji
Dobrý den,
pokud se bavíme o standardním programu Nová zelená úsporám, tak podmínky pro fotovoltaický (FV) ohřev vody jsou následující:
- Minimální instalovaný výkon 1,5 kWp
- FV systém musí být oddělený od distribuční soustavy el. energie a vnitřních rozvodů propojených s distribuční soustavou.
- FV musí používat technologii pro účinnou optimalizaci systému v závislosti na zátěži – sledovaní maximálního bodu výkonu „MPPT“.
- Požadovaný minimální objem zásobníkového ohřívače nebo akumulačního zásobníku pro ohřev vody je 45 litrů vody na kW instalovaného výkonu panelů.
Pro uvažovaný výkon 2,3 kWp je potřeba objem zásobníku minimálně 104 litrů. Pokud váš stávající zásobník umožňuje efektivní doplnění elektrického topného tělesa, tak je možné jej využít.
Výše dotace je pak 45 000 Kč a zároveň maximálně 50% způsobilých výdajů.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB