Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.2.24 / dotaz č. 187071
Dobrý den,
prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu.

Bydlím v rodinném domě (v katastru nemovitostí zapsán jako "rodinný dům"), ve kterém mám trvalé bydliště i jsem jeho majitelka. Chtěla bych v něm nainstalovat fotovoltaický ohřev TUV a na to čerpat dotaci z programu "Nová zelená úsporám - STANDARD".
Zároveň vlastním další rodinný dům (v katastru nemovitostí zapsán jako "rodinný dům"), ve kterém nemá trvalé bydliště nikdo. I v tomto domě bych chtěla nainstalovat fotovoltaický ohřev TUV. Mohu i v tomto druhém domě čerpat dotaci z programu "Nová zelená úsporám - STANDARD"?

Děkuji
Dobrý den,
ve standardním programu Nová zelená úsporám je podmínkou to, že žadatelem musí být pouze vlastník stávajícího rodinného domu. Trvalý pobyt v objektu se nesleduje a není v tomto programu vyžadován. Pokud vlastníte více nemovitostí, je možné žádat na každou nemovitost za předpokladu splnění ostatních kritérií. Pokud však v objektu probíhá určitá ekonomická činnost, je nutné ověřit, zda dotace při financování projektu nespadá pod veřejnou podporu. Bližší informace k veřejné podpoře v NZU naleznete zde: https://novazelenausporam.cz/dokument/3644

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB