Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.24 / dotaz č. 188436
Dobrý den,

momentálně přemýšlíme nad zateplením/ rekonstrukcí s cílem snížení energetického výdeje u 100 let starého rodiného domu. Stýkám se s protichůdnými názory co se zateplení týče. Někdo mi říká, že se to u cihlových domů hodí, někdo naopak, že není třeba a stačí okna. Nějak se v tomhle nedokážu orientovat. Zároveň mi bylo řečeno, že v případě dotace okna nestačí, tak nevím co je pro mě tedy výhodnější. Dokázali byste mi poradit.

Děkuji.
Dobrý den,
pro podrobnější zhodnocení situace a návrh vhodných opatření doporučuji osobní či online konzultaci v některém ze středisek EKIS, seznam zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Pokud přemýšlíte nad snížením energetické náročnosti budovy, je vhodné se zamyslet nad celou obálkou budovy, tedy od fasády, oken, střechy/půdy až po podlahu.
Obecně by bylo nejlepší zateplit právě celou obálku budovy, čímž byste dosáhl maximální snížení náročnosti budovy. Lze samozřejmě postupovat i po krocích.
Výměna oken bývá obvykle mezi prvními opatřeními. Ale určitě to není jediné možné opatření.

Co se týče dotací, pro rodinné domy existuje program Nová zelená úsporám, která má nyní 3 podvarianty - Nová zelená úsporám light (primárně pro nízkopříjmové skupiny), Standardní Nová zelená úsporám (pro všechny) a Oprav dům po babičce (pro komplexní rekonstrukce).
Výměna oken jako samostatné opatření je bez problémů podpořitelná dotací v Nové zelené úsporám light. Podmínkou však je, že mj. všichni čl členové domácnosti pobírají důchod, nebo domácnost pobírá příspěvek na bydlení či přídavek na dítě.
V ostatních programech samostatná výměna oken obvykle nestačí, kvůli nízké úspoře. Typicky ve standardní NZU je k výměně oken potřeba přidat např. zateplené fasády, stropu pod půdou, střechy apod.
Více informací k dotacím naleznete na stránkách https://novazelenausporam.cz/




Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk