Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.3.24 / dotaz č. 188646
Dobrý den, instalovali jsme v rodinném domě teplené čerpadlo pro vytápění a ohřev vody (bez fotovoltaiky). Tepelné čerpadlo pro vytápění domu ale nebylo během této zimy vůbec využíváno, dům se dal vytopit krbovou vložkou, takže TČ zajišťuje jen ohřev vody. Nyní bychom měli možnost žádat o dotaci z NZÚ Light (výměna oken), kde je možnost dotace na fotovoltaiku pouze pro ohřev vody. Mělo by takové opatření v našem případě nějaký smysl nebo je lepší ohřívat vodu pomocí TČ?
Ještě uvádím, že o dotaci na již provedenou výměnu zdroje vytápění za TČ bychom chtěli požádat až v roce 2025 (kvůli stáří plyn. kotle). Děkuji.
Dobrý den, nejdůležitější informací je, že nelze žádat o dotaci na tepelné čerpadlo s ohřevem vody a buď předtím, nebo potom, na ohřev vody např. solárními panely. Dotační program nepovoluje dvojí financování téhož opatření.
Pokud nyní ohříváte vodu tepelným čerpadlem, tak instalovat na ohřev vody panely nemá velký smysl. Možností by bylo osadit na střechu tzv. velkou fotovoltaiku, která Vám bude zásobovat elektřinou celý dům, včetně tepelného čerpadla. Na tu byste mohl čerpat dotaci až 160 000 Kč v programu Nová zelená úsporám.
Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk