Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.3.24 / dotaz č. 188704
Dobrý den,
prosím o radu jak velkou fotovoltaickou elektrárnu vybudovat na mém RD . Mám 120m2 bytové plochy ,střecha je orientovaná na jih. Spotřeba el. energie je kolem 9-10MWh za rok. Mám tepelné čerpadlo pomocí kterého vyhřívám teplou vodu v bojleru 200l. Přetoky nemám zatím povolené z technického důvodu a virtuální baterii tak ne.
Ptám se z toho důvodu že jeden dodavatel nabízí 10kWp elektrárnu a jeden 5,4..Takže se v tom neorientuji.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
volbu optimálního výkonu fotovoltaické elektrárny pro rodinný dům ovlivňuje více faktorů - množství energie vyrobené FVE, množství energie z FVE využité v budově, investiční náklady a ekonomické úspory.
FVE s vyšším výkonem vyrobí větší množství energie. V uvedeném příkladu vyrobí elektrárna o výkonu 10 kWp asi o 85% více energie než elektrárna o výkonu 5,4 kWp.
Pokud není v systému instalována akumulace a není možné využít dodávky nevyužité energie do sítě je v uvedeném příkladu rozdíl množství energie z FVE využité v budově jen asi cca 25%.
Dále už lze posuzovat varianty z ekonomického hlediska. Jaký je rozdíl mezi cenou jednotlivých variant? Vyplatí se rozdíl v množství využité energie v budově za dobu životnosti FVE?
Dalším faktorem je instalace akumulace. Například při instalaci FVE 5,4 kWp s akumulací do baterií 10 kWh je množství energie z FVE využité v budově vyšší než při instalaci FVE 10,0 kWp bez akumulace.
Pro podrobnější informace a porovnání variant řešení se můžete přímo obrátit na Energetická konzultační a informační střediska (EKIS a mobilní M-EKIS), která nabízí bezplatné poradenství o úsporách energie. Kontakty naleznete na https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis.

Přeji pěkný den
Jan Zbíral
Odpovídá:  Ing. et Ing. arch. Jan Zbiral - M-EKIS Dobříš Ing. Zbíral tisk