Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.3.24 / dotaz č. 188729
Dobrý den,
žádám o dotaci na nová plastová okna v systému AIS SFŽP.
A zjistil jsem, že mi chybí Odborný posudek a k tomu další náležitosti.
Rád bych poprosil o radu jak dál, ev. kde o posudek požádet.
Děkuji
Dobrý den,
nejprve je nutné si ujasnit v jakém programu Nová zelená úsporám (NZU) chcete podávat žádost. Variantou může být NZU Light či klasický program NZU.
Program NZU Light je určen pro nízkopříjmové domácnosti (žadatel a všichni členové domácnosti pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo domácnost pobírá či pobírala příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě. V tomto případě lze čerpat dotaci na výměnu oken či dveří, ale je nutné si nechat zpracovat "odborný posudek" buďto příslušným pracovníkem místní akční skupiny nebo pracovníkem EKIS. Seznam těchto osob naleznete zde: https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light/ . Zpracování odborného posudku je pro žadatele zcela zdarma.
Pokud nesplňujete podmínky programu NZU Light, je případně možné využít klasický program NZU, kde jsou však kladeny přísnější kritéria, jako dosažení určitých úspor plánovanými opatřeními a toto je nutné doložit odborným posudkem, který se skládá z projektové dokumentace a energetického hodnocení. Tento odborný posudek je již nutné poptat u odborných osob (projektant či architekt a energetický specialista) a tyto služby jsou placené. Seznam zpracovatelů podkladů naleznete např. zde: https://novazelenausporam.cz/specialiste/ . Je to však seznam dobrovolný, oprávněných zpracovatelů je jistě mnohem více a není nutné, aby byli specialisté v tomto seznamu vedeni.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB