Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.3.24 / dotaz č. 188735
Dobrý den,
chtěl bych požádat o radu. Mám akceptovanou žádost o dotaci z NZÚ standard RD na výměnu starého kotle v podoblasti C.1 s podporou pro ohřev vody (Tepelné čerpadlo vzduch-voda pro vytápění a ohřev vody - TCV+). Žádost podána 12/2023, dotace ještě nevyúčtována.
Nyní bych chtěl systém rozšířít o FV panely a dohřívat s tím vodu. Je možné požádat o podporu z programu C.2 – PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY pomocí solárních FV panelů nebo o podporu na pořízení fotovoltaiky z podoblasti C.3?
Dále uvádím, že z pohledu EG.D není možné u FVE v místě instalace povolit přetoky. Chtěl bych umístit max 6ks panelů (z důvodu místa) o výkonu cca 3kW. Děkuji.
Dobrý den,
ve vašem případě máte dvě možnosti. Můžete podat druhou žádost, která bude obsahovat podoblast podpory C.2 – příprava teplé vody, případně C.3 - fotovoltaické systémy. Druhá možnost je zrušit stávající žádost a podat znovu vše pod jednou žádostí. V případě druhé možnosti získáte bonus za kombinaci opatření ve výši 10 000 Kč. Jestli si zvolíte systém solárního ohřevu vody v podoblasti C.2 nebo fotovoltaický systém v oblasti C.3 je na vás. Pokud vám nepovolí přetoky a budete chtít podat žádost v podoblasti C.3, musíte doložit, že provozovatel sítě nepovolil připojení systému FV k distribuční soustavě. Pro více informací vás také mohu nasměrovat na závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory v podprogramu Nová zelená úsporám programu HOUSEnerg Modernizačního fondu. Tento dokument naleznete na webových stránkách www.novazelenausporam.cz.
Odpovídá:  Ing. Ladislav Tománek - EKIS Jihlava EAV tisk