Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.3.24 / dotaz č. 188793
Dobrý den,

ráda bych se zeptala, zda je možné čerpat z některého programu dotaci na výměnu oken v bytě v bytovém domě? Každý si mění okna na vlastní náklady, nikoliv ze společného fondu SVJ.

Momentálně jsem na rodičovské dovolené, manžel je OSVČ, přídavky na dítě jsme pobírali do dubna 2022. Byt jsme kupovali na začátku ledna 2019.

Děkuji.
Dobrý den,
co se týče výměny oken v bytových domech, lze uvažovat o programu Nová zelená úsporám (NZU, NZU Light).

Klasický program NZU je zaměřen na zateplování a výměnu výplní otvorů v bytových domech. V tomto programu ale nelze žádat samostatně každý vlastník zvlášť, ale pouze jako SVJ. Dále je nutné splnit určitá kritéria a technické parametry, jako dosažení úspor plánovanými opatřeními (+ součinitel prostupu tepla nových oken Uw musí být max. 0,90 W/m2.K) a toto je nutné doložit odborným posudkem, který se skládá z projektové dokumentace a energetického hodnocení. Tento odborný posudek je nutné poptat u odborných osob (projektant či architekt a energetický specialista) a tyto služby jsou placené. Seznam zpracovatelů podkladů naleznete např. zde: https://novazelenausporam.cz/specialiste/ . Je to však seznam dobrovolný, oprávněných zpracovatelů je jistě mnohem více a není nutné, aby byli specialisté v tomto seznamu vedeni. Pokud jsou splněny podmínky programu, tak výše dotace činí 2 200 Kč/m2.

Pak je ještě možná jedna výjimka, která je nově podpořitelná z programu NZU Light. Ten je určen pouze pro nízkopříjmové domácnosti (žadatel a všichni členové domácnosti - v tomto případě bytové jednotky - pobírají starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo domácnost pobírá či pobírala po 12.9.2022 příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě. Zadotovatelná je však pouze výměna stávajících výplní stavebních otvorů na obálce budovy v bytech bytového domu v případech, kdy již nejméně u 75 % bytů v daném bytovém domě byla provedena kompletní výměna oken za nová s izolačním zasklením. Výše dotace v tomto případě činí 12 000 Kč/ks.

Bližší informace o programech naleznete na oficiálních stránkách: www.novazelenausporam.cz.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB