Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.24 / dotaz č. 189014
Dobrý den,

prosím splňují venkovní posuvné okenice podmínku pro stínící techniku v dotaci (např. Babička, kap. 4.1.3)?
Lamely jsou fixní, ale okenice se dá posunout a zastínit 0 až 100 % okna, takže by to snad požadavek na "nastavení úrovně zastínění" splnit mohlo.

Děkuji za odpověď!
Venkovní okenice jsou určeny původně k jinému účelu. Většinou slouží jako ochrana v případě nepoužívání objektů, v případě velkých a silných větrů, bouří, tornád apod. V naprosté většině jsou totiž okenice buď otevřené nebo úplně zavřené a nemají (až na výjimky) na to, aby poskytovali a regulovali světelnou složku do objektu, a byly v této poloze zafixovány (byly odolné).

Protože jste neuvedli přesně o jaký typ se jedná, standardní otevíravé nebo posuvné okenice, pokud nemají speciální regulaci na každou možnou polohu (tzv. aretaci) a tím plynule řídit množství světla do objektu, nemůže splnit prvek stínící techniky. Ve většině případů se jedná o venkovní typ svislých nebo horizontálních žaluzií. Prvky jsou vyrobeny tak, že jejich natočení či změna musí být provedena přes násobně propojené převody tak, že může dojít ke změně plynulé regulace sklonu nebo azimutu žeber a jsou k tomu primárně (ke stínění) určena.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk