Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.3.24 / dotaz č. 189264
Dobrý den,
uvažujeme o zateplování „babička“.
Skoro 100 let starý RD, z poloviny podsklepený, má stěny z plných cihel, 45 cm tlusté. Střecha je sedlová s neobydlenou půdou.
Protože jde o tzv. dvojdomek, uvažujeme o zateplení pouze ze 3 přístupných stran 20 cm polystyrenu.
Schodiště mírně vystupuje ze čtvercového půdorysu domu (10 m na 10 m) a zabírá téměř polovinu štítové zdi (té, která je přístupná = tedy né té sousedící).
Zajímají mne 3 věci:
1) zda je možno dosáhnout i na nejvyšší „sazbu“ dotačního příspěvku 1300 Kč/m2 (Optimální opatření), když bychom nezateplovali společnou (sousedící) zeď ?
2) zda se dotace poskytuje i na zateplené metry čtverečné na štítové zdi, kde je nevytápěné schodiště,
3) zda na nevytápěném schodišti mohou zůstat 15 let stará okna s dvojskly - nerad bych je měnil za nová (30 let stará dřevěná okna se chystám vyměnit pouze v obytných místnostech, doufající, že obdržíme 4.900 za výplně otvorů)
PS: strop pod půdou je zateplen 30 cm vaty, a strop ve sklepě je zateplen 12 cm polystyrenu.
Děkuji moc za váš čas

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a pokusím se Vám postupně na jednotlivé otázky odpovědět:

1) Pokud se bavíme o dotaci Nová zelená úsporám - Oprav dům po babičce, tak ta má pouze jednu úroveň, a to tu nejvyšší. Tzn. Podaří-li se Vám naplnit kritéria daná Závaznými pokyny, tak na každý metr čtverečný zateplené stěny vnější, střechy, podlahy nad venkovním prostorem, lehké obvodové pláště, konstrukce k nevytápěným prostorům a k sousední budově dostanete 1300 Kč, za metr čtverečný vyměněné výplně otvorů (okna, dveře) 4900 Kč, atd. Výhodou této dotace oproti té "standardní" verzi je to, že peníze dostáváte dopředu, plus je možno získat bonus na dítě či obec. Nevýhodou ovšem to, že úroveň je pouze jedna, kdežto standardní verze má úrovně 3 a podle toho se liší i výše zpětně vyplacené dotace na metr čtverečný provedeného opatření.

2) Na zateplení stěny nevytápěného prostoru směrem k exteriéru se dotace neposkytuje, avšak schodiště, které je integrované do obálky budovy a je pasivně vytápěno pokoji, které ho obklopují, lze uvažovat jako temperované.

3) Souvisí s bodem 2). Pokud se schodiště bude uvažovat jako nevytápěné, pak stěna, která vstupuje do hodnocení pro účel dotace bude ta mezi obývanými místnosti a schodištěm a tu budete muset zateplovat. Takže je to o určení systémové hranice s upravovaným vnitřním prostředím.

ad P.S.) To, že již máte něco zatepleno (a to velmi slušně), výrazně zmenšuje možnost zisku dotace NZU - Oprav dům po babičce. Jedno z kritérií je mimo jiné i snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy o více jak 30% nebo Snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy o více jak 10 %, protože výchozí stav do výpočtu, zjednodušeně řečeno, "na půli cesty", takže může být prokázání velké úspory mezi současným stavem a novým stavem problém.

Vzhledem k tomu, že se jedná o konkrétní dotaz ke konkrétnímu objektu, doporučuji v rámci si v rámci programu EKIS (M-EKIS) nechat zdarma zpracovat tzv. Návrh energetických opatření, z něhož Vám vyplynou možnosti pro konkrétní rodinný dům.

https://novazelenausporam.cz/files/documents/storage/2023/09/20/1695219793_2023-09_ModF-HOUSEnerg-NZ%C3%9A-RD_Oprav-d%C5%AFm-po-babi%C4%8Dce.pdf

https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

S pozdravem
Odpovídá:  Ing. Radek Dubravský - M-EKIS Olomouc Ing. Radek Dubravský tisk