Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.3.24 / dotaz č. 189456
Výměna 1 ks okna za plastové s 3 sklem . Jsme 2 důchodci 66 a 75 let
Dobrý den.

Na výměnu okna je pro Vás program NZÚ Light. Dotace na jedno okno je 12000,- Kč. Dotace je poskytována paušálně na 1 kus okna.

K podání žádosti potřebujete fotografie stávajícího okna před realizací, Odborný posudek podepsaný pracovníkem MAS, EKIS nebo M-EKIS, potvrzení o důchodu a doklad o vlastnictví bankovního účtu.
Pracovník MAS, EKIS nebo M-EKIS se přijede podívat na dům a nechá si podepsat záznam o návštěvě. Přitom se domluví na způsobu podání žádosti.

Způsob podání žádosti
- Žadatel si podá žádost sám v systému AIS ČR (nebo někdo za něho podá žádost).
- Žadatel si podá žádost sám v systému AIS ČR s pomocí poradce MAS, EKIS nebo M-EKIS (například s mým poradenstvím).
- Žadatel založí účet žadatele (prostřednictvím identity občana nebo internetového bankovnictví) v systému AIS ČR, přepošle kód a poradce MAS, EKIS nebo M-EKIS podává a administruje žádost.

Pro zaregistrování jako žadatel je potřeba mít buď Bankovní identitu nebo Identitu občana. Pokud tohle nemáte, tak při návštěvě poradce MAS, EKIS nebo M-EKIS pomůže se založením například Identity občana.

Po realizaci opatření vypracuje poradce MAS, EKIS nebo M-EKIS Závěrečnou zprávu k doložení realizace na základě faktur, úhrad a případně dalších dokumentů (zpráva o instalaci OZE, technické listy, fotografie).

Možná bych ještě upozornil, že nové okno musí mít zasklení izolačním 3-sklem a tloušťku rámu minimálně 80 mm nebo musí splňovat požadavek na součinitel prostupu tepla Uw ≤ 0,9 W/m2.K.


Pak bych také upozornil, že dotaci z NZÚ Light je možné žádat jen jednou. Pokud se například žádá dotace z NZÚ Light na zateplení nebo výměnu oken a dveří, a pak by se uvažovalo ještě o solárním ohřevu teplé vody, je potřeba to dát do jedné žádosti.
V NZÚ Light můžete žádat na zateplení a výměnu výplní otvorů, kde maximální možná částka dotace je 150000,- Kč. Dále je možné žádat na solární (termický nebo fotovoltaický) ohřev teplé vody, kde maximální částka dotace je 90000,- Kč při pořízení nového zásobníku teplé vody nebo 60000,- Kč při využití stávajícího zásobníku teplé vody. Celkem je tedy možné získat dotaci 240000,- Kč.


S pozdravem
Miroslav Sáblík