Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.24 / dotaz č. 189666
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem jako predseda vyboru SVJ. Pripravujeme nyni rekonstrukci strechy na panelovem dome (klasicka plocha strecha) s vyhledem, ze bychom radi na strechu umistili FVE panely na vyrobu elektriny. Lze nejak obecne poradit a doporucit na co si dat behem rekonstrukce pozor? Technologicky se rozhodujeme mezi nabidkou krytiny z Asfalt pasu a nebo folie. Hlediska jsou mechanicka odolnost a pak pozarni bezpecnost. U firem, ktere nam delali nabidky nepanuje v tomto ohledu shoda a mam dojem, ze neexistuje jednotna norma, ktera by presne definovala napr. pozarni odolnost pri pouziti FVE na bytovych domech.
dobrý den,

v současné době ještě stále není potřebná norma vydána (https://www.tzb-info.cz/pozarni-bezpecnost-staveb/25088-pozarni-bezpecnost-fotovoltaickych-systemu-bateriovych-ulozist-a-elektromobilu). Zatím všichni respektují tuto příručku: https://www.hzscr.cz/soubor/zasady-protipozarniho-zabezpeceni-stresnich-instalaci-fve-a-opatreni-pozarni-prevence-pdf.aspx Obecně lze říci, že:
- střešní plášť má mít požární klasifikaci Broof t3
- instalovat optimizéry pro snížení napětí v kabelech a zároveň to zlepšuje fungování
- posoudit statické zatížení střechy na vlastní váhu, ale i z hlediska sání větru a přitížení sněhem
- instalace se nejčastěji dělá formou propojených konstrukcí nesoucích panely a přitížených např. betonovými dlaždicemi. Existuje nový systém od fatrafolu jakých si "trámů" pod hydroizolačním souvrstvím nebo např. tento systém kotvení (https://eyecatchersafety.com/product/solarfix-low-solar-energy-eyecatcher/?lang=en)

S pozdravem
Jiří Tencar
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten tisk