Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.3.24 / dotaz č. 189959
Dobrý den,

uvažuji o výměně kastlových oken, kdy vnější rám je otevíravý ven (a vnitřní samozřejmě dovnitř). Jedná se o sto let starý dům s tloušťkou zdiva 45cm. Objekt není zateplen a zateplení se neplánuje. Vnější rám okna je osazen na vnějším lící zdiva (zároveň s fasádou). Hloubka dřevěné špalety je cca 20cm.

Několik oslovených (poměrně velkých) výrobců oken mi shodně říká, že by vnější rám provedli v jednoskle a bez těsnění (aby zde "proudil" vzduch) a do vnitřního rámu by osadili dvojsklo s těsněním. Protože prý tím, že dům nebude zateplen, tak by nám to uvnitř začalo plesnivět, kdyby bylo těsnění a dvojsklo na vnější straně. Kdybychom dům zateplovali, pak by dali dvojsklo do vnějšího rámu.

Všude se ale píše, že by dvojsklo mělo být ve venkovním rámu. Kde je prosím pravda?

Děkuji
Dobrý den,
obecně platí, že je vhodnější vnější zateplení obálky budovy, než-li zateplení vnitřní.
Analogicky to platí i pro kastlová/špaletová okna. Tedy dvojsklo se u těchto oken doporučuje osadit do vnějších křídel.

Pokud se dvojsklo osazuje do vnitřních křídel a venkovní křídla se nechávají bez těsnění, aby zde proudil vzduch, je to většinou dáno např. požadavkem památkářů kvůli zachování vzhledu.
Z tepelně technického hlediska se v tomto případě "připravujete" o dutinu mezi vnitřními a vnějšími křídly, která rovněž má určitý tepelně izolační účinek. Pokud je tato dutina masivněji větraná, bude mít podobnou teplotu jako venkovní vzduch.
Jedná se tedy o funkční řešení, ale dosáhnete nižší míru úniku tepla, než by bylo možné za vynaložené prostředky dosáhnout.

Klíčem bude pravděpodobně osazení/neosazení těsnění do jednotlivých křídel. Pokud budou těsněna vnitřní křídla, do dutiny mezi křídly by neměl vstupovat vnitřní vlhký vzduch, a tudíž by zde nemělo docházet ke kondenzaci vodní páry či růstu plísní. Pokud budou dvojskla osazena do vnějších křídel, pak by měla být těsná i tato křídla, jinak při vnikání venkovního vzduchu do dutiny se snižuje účinnost osazeného izolačního zasklení.

Dodavatel přebírá záruku za provedené dílo. Doporučuji si nechat podrobněji vysvětlit důvod, proč dvojsklo osadit do vnitřních křídel a podle toho se rozhodnout.





Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Ostatní
tisk