Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.3.24 / dotaz č. 190171
Dobrý den, bydlíme v zánovním RD, kolaudace 12/2021. Vytápění elektrickými sálavými kamennými panely, ohrev TUV TČ Jablotron Ambienta W, řízené větrání s rekuperací tepla Jablotron Futura L, venkovní stínění. Uvažujeme nad doplněním rekuperační jednotky o TČ Jablotron CoolBreeze a pořízením solárního termického ohřevu vody. Dosud jsme nečerpali žádnou dotaci. Lze dotaci čerpat na zmíněné technologie? Děkuji.
Dobrý den,

Vaše záměry na doplnění rekuperační jednotky o tepelné čerpadlo (TČ) Jablotron CoolBreeze a pořízení solárního termického ohřevu vody jsou zajímavé a představují efektivní způsoby, jak zlepšit energetickou účinnost a snížit náklady na provoz vašeho domu. Nicméně, před tím, než se rozhodnete provést tyto úpravy, je důležité zvážit dostupné možnosti dotací.

V současné době máte možnost žádat o dotaci na solární termický ohřev vody ve výši až 45 tisíc korun. Solární ohřev vody je ekologická a energeticky účinná metoda získávání tepla pro ohřev teplé užitkové vody v domácnosti. Tato technologie využívá energii slunce k ohřevu vody a může významně snížit spotřebu energie spojenou s ohřevem vody.

Doplnění rekuperační jednotky s tepelným čerpadlem Jablotron CoolBreeze, není momentálně kvalifikována pro získání dotace.

Pokud se rozhodnete investovat do obou těchto technologií, můžete využít dotaci na solární ohřev vody a využít potenciální úspory nákladů na energie, které budou výsledkem instalace této technologie.Doplnění jednotky Jablotron CoolBreeze můžete pořídit pouze bez dotace.

Je také důležité provést důkladnou analýzu vašich energetických potřeb, rozpočtu a očekávaných úspor před provedením těchto investic. V některých případech může být vhodné zvážit kombinaci obou technologií nebo jiných alternativ, které mohou být ekonomicky výhodnější nebo lépe vyhovovat vašim potřebám.

Doufám, že vám tato odpověď poskytla užitečné informace pro vaše rozhodování. Pokud máte další otázky nebo potřebujete další konzultaci ohledně energetických úprav vašeho domu, neváhejte se na nás obrátit.

Odpovídá:  Ing. Arch. Petr Kvasnička - 4066 - EKIS Plzeň NOVASAVE tisk