Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.24 / dotaz č. 190348
Dobrý den, mohu konstrukci sádrokartonu kotvit do hurdisku na stropě? Klasické kotveni do stropu a zeď. Plocha 22 m2, celková váha desek tedy kolem 220 kg. Při použití 20 kotveni do stropu je to tedy kolem 11 kg na jednu hmoždinku (když nepočítám rozložení váhy i na rastr na zdi). Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Jedná se spíše o konstrukční problematiku, než energetiku. Nicméně trochu také s izolacemi souvisí, neboť tepelně izolační podhledy je potřeba kotvit do různých typů stropní konstrukce.
Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně běžně užívanou stropní konstrukci, očekával bych, že jsou s prováděním uchycení podhledu dostatečné praktické zkušenosti. Ale problematika je poněkud složitější.
V každém případě nabídka kotevní technicky je poměrně rozsáhlá. Nejde zde primárně o únosnost kotvy, ale o pevnost cihelného střepu desky hurdis. Ta sama o sobě navíc není nosným prvkem. Strop nabývá svých konstrukčních vlastností až po zabetonování jako celek se spolupůsobením všech částí, především traverz. Rozdíl bude jistě i v tom, zda byly použity hurdisky s kolmými čely, nebo do patek.
Část stavební obce připouští zavěšení kotevních prvků do dutiny desky. Zde se používají kotvy typu:
Pružinová hmoždinka.
Nylonová sklopná hmoždinka.
Kovová sklopná hmoždinka.
Nylonová hmoždinka (značení UX), která se v pevném materiálu rozpíná, v dutém se uzluje.
Zde je potřeba mít na paměti, že některé hurdis stropy nejsou provedeny správně, a přitížení může vést k poruše stability. Kromě toho i správně provedený hurdis strop de facto není v případě zatížení cihlového střepu nic jiného, než jen a jen sama hurdiska. Snad zpevněná omítkou podhledu.
V tom případě považuji zatížení 11 kg na kotvu za rizikové. Cesta by mohla vést přes roznesení zatížení do většího množství kotev, aby se stejnoměrně rozneslo v ploše.
Druhým názorem je, že je nutno kotvit až do betonu nad hurdiskou. S tímto řešením se po konstrukční stránce ztotožňuji rozhodně více. Tloušťka betonu nad hurdiskou je obvykle několik centimetrů a tudíž již poskytuje dostatečnou kotevní hloubku pro použití kotev jako například rámová hmoždinka pro ukotvení do betonu. Ty se vyrábí v různých průměrech a dostatečných délkách.
V technických listech specializovaných výrobců kotevní techniky lze nalézt statické hodnoty a podle toho zvolit počet kotev na plochu. Pozor je potřeba dát pozor na případné instalace, které v podlaze nad mohou vést (topení, voda a pod,)

Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk